2024. április 26., péntek

Könnyebb pályázás, gyorsabb fejlődés

Az országos gazdasági kamarával is együttműködik a gazdasági titkárság

Intézményesített támogatásra van szüksége a cégeknek és a vállalkozóknak Vajdaságban – hangzott el tegnap Újvidéken, ahol a vajdasági kormány épületében együttműködési szerződést írt alá a Tartományi Gazdasági és Idegenforgalmi Titkárság a Szerbiai Gazdasági Kamarával. Az egyezmény értelmében továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a női vállalkozók megerősítésére is.

A tartományi kormány elsődleges célja, hogy a kamara közbenjárásával megkönnyítse a pályázást a vajdasági vállalkozóknak. Ezáltal ugyanis könnyebben és gyorsabban juthatnak hozzá ahhoz az állami segítséghez, amely a fejlesztések megvalósítását is felgyorsítja – mondta az eseményen Nenad Ivanišević tartományi gazdasági titkár.

– A tartományi kormány a jövőben is kifejezetten támogatja a vajdasági vállalkozók fejlesztéseit, törekvéseit és céljait. A gazdasági kamaráknak eddig is, és a jövőben is pótolhatatlan szerepe van a kapcsolatfenntartásban a cégtulajdonosok és az állami szervek között. A titkárság kivételesen jó kapcsolatot ápol a Vajdasági Gazdasági Kamarával, és ezt szeretnénk megerősíteni, illetve továbbfejleszteni azzal az együttműködéssel, amelyet az országos kamarával kötünk meg – emelte ki a titkár.

Ivanišević hozzátette, hogy a titkárság készíti a jövő évi pályázatok anyagait, így már most szükség van azokra a visszajelzésekre, amelyekben a vállalkozók megfogalmazzák az eddigi pozitív és negatív tapasztalataikat. Ezekre alapozva ugyanis megkönnyíthetik számunkra a jövő évi pályázatokra vonatkozó feltételeket.

A vállalkozások fejlesztésében nagy szerepe van az őket tömörítő egyesületeknek – mondta a szerződés aláírásán Branislava Simanić, az országos kamara vállalkozókkal megbízott részlegének igazgatója.

– A gazdasági kamara egyik fő célja, hogy megerősítse a vállalkozók egyesüléseit úgy a tartomány területén, mint országos szinten is. Az önkormányzatok által működtetett szervezetek képviselői ugyanis tagjai a Vállalkozók Parlamentjének, amely a gazdaságunk jövőjét illetően a legmagasabb döntő szerv országunkban. Emellett nagy hangsúlyt fektetünk a női vállalkozók megerősítésére és a fiatalok vállalkozókedvének serkentésére is. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy az iskoláztatás befejezését követően az ifjak saját vállalkozásba kezdjenek, új munkahelyeket teremtsenek és Szerbiában maradjanak – mondta az igazgató.

Az eseményen elhangzott az is, hogy a gazdasági és idegenforgalmi titkárság az országos kamarával együtt vesz részt a dubaji EXPO-n is. A világ egyik legjelentősebb nemzetközi kiállításán a szerbiai női vállalkozók is bemutatkozhatnak: már most 140-en jelentkeztek a kamaránál, hogy részt vennének a januárra tervezett tematikus héten – tette hozzá Simanić.