2024. április 27., szombat

Képek ünnepi hangulatban

Az idén is népszerűek a karácsonyi fotózások

Így az ünnepek előtt a közösségi oldalakon egyre több olyan karácsonyi fotó jön velünk szembe, amit stúdiókörülmények között profi fényképészek készítettek. Szabadkán több fotós foglalkozik ilyen jellegű képek készítésével, akik saját műtermüket ilyenkor karácsonyi hangulatot árasztó díszekbe öltöztetik.
Kovács Attila, a Photo Focus vezetője elmondása szerint körülbelül 7–8 évvel ezelőtt kezdett el karácsonyi fotózásokkal foglalkozni. A stúdiójában jelenleg három díszlet várja a családokat.
– Több mint harminc éve fotózok. Még ötödikes koromban jelentek meg első képeim a Magyar Szóban, és azóta is fényképezek, az a szerencsém, hogy a hobbim a munkám is, így nem okoz gondot, ha néha többet kell dolgoznom. A Photo Focust 2001-ben nyitottam meg. A karácsonyi fotózásokat körülbelül 7–8 évvel ezelőtt kezdtük el. Egy Amerikában élő barátom mesélte, hogy ott nagy divatja van neki. Akkor itt Szabadkán még nem nagyon foglalkozott ezzel más, és igyekeztünk megteremteni rá az igényt. Telefonokkal, meg kisebb digitális fényképezőgépekkel az emberek nem tudnak olyan bensőséges hangulatot megragadni, mint mi itt a stúdióban, ahol a fényekkel, a díszlettel is tudunk játszani, és úgy gondolom, hogy egy stúdiófotózásnak van varázsa. Az évek során folyamatosan nőtt az igény a karácsonyi fotózásokra, és 2019-ben már voltak olyan napjaink, amikor már nem tudtunk időpontot biztosítani az érdeklődőknek. A koronavírus-járvány miatt tavaly lecsökkent a fotózások száma, többek között azért is, mert csak 17 óráig tarthattunk nyitva, és az emberek többsége elsősorban a munkaidejük után tudott volna jönni. Az idén azonban újra nagy az érdeklődés a karácsonyi fotózásokra, sőt őszintén szólva én nem számítottam ekkora forgalomra. A közelmúltban egy nagyobb üzlethelyiségbe költöztünk, ahol három díszletet raktunk fel. Elsősorban családok vesznek részt a fotózásokon, de vannak, akik a házikedvencükkel szeretnének lefényképezkedni, és természetesen erre is megvan a lehetőség. A gyerekek élvezik leginkább a stúdiót, és van, aki haza sem szeretne innen menni – fogalmazott Kovács Attila.
Beszélgetőpartnerünk emellett arra is kitért, hogy az öltözködés terén tanácsadással is szolgálnak az érdeklődőknek, de ma már az a jellemző, hogy a kuncsaftok felkészülnek, és konkrét elképzelésekkel jönnek a fotózásokra. Olyanok is vannak, akik többször is átöltöznek fotózás közben. Kovács Attila szavai szerint a fotózások jó hangulatban zajlanak.
A fotókat nyomtatva és digitális formában is elkapják a vásárlók.
– A képeket egy csinos dobozban kapják meg a kuncsaftjaink, és utána ők tudják rendszerezni. De néha kérnek nagyításokat, naptárakat, és többek között vászonra, bögrére és egérpadra is nyomtatunk. Egy félórás fotózás, amiben 20 fénykép van 3600, míg az egyórás csomag negyven képpel 6000 dinárba kerül. Természetesen mi ennél több képet csinálunk ez idő alatt, és a vásárló választhatja ki, hogy melyeket dolgozzuk ki – mondta Kovács Attila.


A Remember Me Photo Studio körülbelül másfél hónapja kezdte meg működését Szabadkán. A műteremben Mrvelj Emese fogadott bennünket.
– Körülbelül 5 éve foglalkozom fotózással. Előtte médiatechnológiát tanultam, és ott egy éven keresztül érintőlegesen foglalkoztunk fényképezéssel. A gyermekeim születése után a családi pillanatok megörökítésének vágya visszahozta a fényképezést az életembe. Kezdetben csak a saját gyerekeimet, illetve ismerősök gyermekeit fotóztam, és amikor úgy éreztem, hogy a tudásom megállja a helyét, elkezdtem fizetős munkákat is vállalni. Egy-egy család jelentős pillanatai sorába a karácsony is bele tartozik. Egyébként is szeretem a karácsonyt, és a karácsonyi fotózással a dekorálós, díszítős énemet is ki tudom bontakoztatni. Az enteriőrt úgy próbáltam kialakítani, hogy egy kicsit eltérjen attól, amit otthon látnak az emberek, hogy ne csak a képekkel, hanem ezáltal is valami különlegeset nyújtsak nekik. Eddig csak pozitív visszajelzéseket kaptam, a kliensek jól érzik magukat nálam, és azt látom, hogy a gyerekek úgy érzik magukat itt, mintha a mennyországban lennének. Nagyrészt gyerekes családok érdeklődnek a karácsonyi fotózás iránt, de fiatal párok is voltak már nálam – fogalmazott Mrvelj Emese.
A kliensek természetesen a Remember Me Photo Studióban is nyomtatott és digitális formában egyaránt elkapják a készült fotókat.


– A Prosperitati Alapítvány jóvoltából egy nyomtatóra tettem szert, amivel sok mindent meg tudok valósítani, többek között naptárakat is készítek. Személyes ajándékom, hogy az összes jó fényképet odaadom a klienseknek. Ezeket nem retusálom, csak színkezelem, hogy megmaradjon nekik emlékbe. Különböző csomagjaim vannak, amik meghatározott darab retusált képet tartalmaznak. A minicsomag 25 euróba kerül és 5 retusált fotót tartalmaz, és ezenkívül még több kategória van. A luxuscsomag száz euróba kerül, ez 30 retusált képet tartalmaz, és a képeket egy dekoratív, kulcs alakú pendrive-on kapja meg a kliens – mondta Mrvelj Emese, aki azt is elmondta, hogy a fotózásokra más fotósok számára is bérbe adja a stúdióját.