2024. április 27., szombat

Éltető mesemondás Zentán

А zentai Thurzó Lajos Művelődési – Oktatási Központ – a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogatásával – a Zentai Alkotóházban újabb képzést szervezett óvónők, osztálytanítók, magyartanárok és a mesemondó műhelyek vezetői számára. Nemcsak Zentáról, hanem Felsőhegyről, Tornyosról, Hajdújárásról és Szabadkáról is érkeztek részvevők.

Hajnal Anna, a Zentai Városi Könyvtár vezetője lapunknak nyilatkozva ennek kapcsán elmondta, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkársággal több rendezvényt is megszerveztek, amelynek célkitűzése az volt, hogy az élőszavas mesemondást népszerűsítsék, e mellett olyan rendezvényeket szervezzenek, amelyek segítik a pedagógusokat, hogy felkészítsék a diákjaikat a Kálmány Lajos Népmesemondó Versenyre. Egy továbbképzést november 5-én már megtartottak a műhelyvezetők részére, december 8-án és 9-én pedig Szabó Réka Mesefa-díjas mesemondó a Zenta község területén lévő óvodákba ellátogatott és egy interaktív meseórát tartott óriási sikerrel több száz óvodásnak – emelte ki Hajnal Anna.

A képzésekre pályázat útján nyertek pénzt, s ebből rendezték meg a csütörtöki továbbképzést is. Juhász Lassú Kornélia, a zentai könyvtár főkönyvtárosa elmondta, hogy olyan pedagógusokat hívtak meg, akik érdeklődnek a mesék iránt, az óvodásokat, kisiskolásokat és a felsősöket is mesékre tanítják.

– Azzal a szándékkal rendeztük meg az Éltető mesemondás című eseményt, hogy az előadótól, dr. Raffai Judit néprajzkutatótól olyan jó tanácsokat kapjanak a felkészítő pedagógusok, amiket majd be tudnak építeni abba a munkába, amit már egyesek 20–25 éve végeznek, mások pedig lehet, hogy épp csak ennek az előadásnak a meghallgatása után csatlakoznak ehhez a tevékenységhez – hangsúlyozta Juhász Lassú Kornélia. A szakmai továbbképzés vendége volt Toldi István kupuszinai mesefa is, aki az előadónő előadásához kapcsolódva mesét mondott az összejövetel részvevőinek. A szervezők egyébként őt olyan mese elmondására kérték, amiből maguk a pedagógusok is tanulhattak.

– A rendezvény célja az, hogy az itt elhangzott tanácsok alapján a felkészítő pedagógusok is az elkövetkezőkben kiszélesítsék, kibővítsék a tudásukat, és mindezt átadhassák azoknak a diákoknak, akik mesemondással foglalkoznak, mégpedig azért, hogy minél színvonalasabb legyen a soron következő 27. alkalommal megrendezésre kerülő Kálmány Lajos Népmesemondó Verseny. 

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

E megmérettetés kapcsán Juhász Lassú Kornélia elmondta, azt tapasztalták, hogy aki egyszer csatlakozik a mesemondók köréhez, az szerencsére leginkább ott is marad. Ez vonatkozik mind a pedagógusokra, mind a diákokra.

– Az ilyen továbbképzéseknek a haszna meg szokott mutatkozni a versenyeken, és szerintem a zsűritagok is viszontlátják azoknak a jó tanácsaiknak az eredményét, amelyekkel az ilyen képzéseken ellátják a pedagógusokat – emelte ki a főkönyvtáros, aki egyben kihangsúlyozta, hogy van érdeklődés a versenyük iránt, s abbeli reményének is hangot adott, hogy az ideivel ellentétben nem interneten keresztül, hanem a normális kerékvágásba visszatérve, hagyományos módon rendezhetik majd meg a jövő évi mese-megmérettetést.