2024. május 8., szerda

Meg kell változtatni az EU migrációs szabályait

Magyar–lett államfői találkozó Budapesten

Meg kell változtatni az EU migrációs szabályait, mert azokat egy egészen más időszakban és egy egészen más helyzetben alakították ki – mondta Áder János köztársasági elnök szerdán Budapesten, miután lett kollégájával tárgyalt.
Az államfő a Sándor-palotában fogadta Egils Levits lett elnököt, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: drámai helyzet alakult ki a fehérorosz–lengyel és részben a lett, valamint a litván határszakaszon is.
A múlt hét elején Magyarország felajánlotta segítségét a lengyel elnöknek, és most megtette ugyanezt a lett államfőnek is – közölte Áder János.
Kifejtette: lett partnerével sok mindenről hasonlóan gondolkodnak, például az alkotmány tekintetében; Magyarországon és Lettországban bizonyos közjogi kérdésekről ugyanúgy gondolkodnak. A lett elnöknek aktív szerepe volt országa alkotmányának elfogadásában és sok mindenben a magyarhoz hasonló álláspontot fejtett ki – mondta.
Közölte: egyetértenek abban, hogy a család alapja férfi és nő kapcsolata, a családok szerepe, a keresztény értékek védelme mindkét országban alkotmányos kötelezettség, és abban is, hogy az EU a nemzetek Európáját jelenti, nem pedig föderális Európát.
Egils Levits megerősítette, hogy mindenféleképpen szükséges a migrációval kapcsolatos uniós szabályozás felülvizsgálata, mert azt egy teljes mértékben más helyzetben fogadták el.
Közölte: az EU 27 tagállam uniója, ezek mindegyike olyan demokratikus ország, ahol a jogállamiság elvei érvényesülnek. Ugyanakkor az Unióban van egy sokszínűség is, ez az alkotmányos, kulturális hagyományokban és az értékekben is megjelenik, például a családról alkotott véleményt illetően – mutatott rá.
Egils Levits köszönetet mondott Magyarországnak, amiért NATO-szövetségesként részt vesz a balti országok légtérvédelmében, hozzájárulva ezzel a térség biztonságához.
A lett államfőt a Karmelita kolostorban fogadta Orbán Viktor miniszterelnök is, és biztosította őt Magyarország támogatásáról az illegális migráció elleni küzdelemben.