2024. április 27., szombat

Mintegy háromezer szerb állampolgár igényelt horvát útlevelet

A horvát belügyminisztérium adatai szerint idén és tavaly összesen 4903-an kérvényezték a horvát állampolgárságot, ebből 2982 kérelmet szerb állampolgárok nyújtottak be. Szerbiát Bosznia-Hercegovina követi 974 kérelemmel – írja a zágrábi Večernji list.

Ugyanezen hírforrás szerint az elmúlt 30 évben 1,1 millió külföldi szerzett horvát állampolgárságot. A horvát országgyűlés múlt pénteken egy évvel meghosszabbította a horvát állampolgársági kérelmek benyújtásának határidejét, noha a határidő a jövő év január elseje volt.

Žarko Katić, a belügyminisztérium államtitkára közölte, hogy 2020-ban összesen 1923, az idei év első 11 hónapjában 2982 kérelem érkezett. Hozzátette, hogy egyes konzulátusokban több hétig, de előfordul, hogy hónapokig várnak a válaszra.

Ritka kivételtől eltekintve szinte szabályszerű, hogy a kérvényezők állampolgársága megegyezik azzal az országéval, amelyben a kérvényt benyújtották. Például Bosznia-Hercegovina vagy Szerbia állampolgárai Németországban is benyújthatnak kérelmet, ha munkavégzés miatt legálisan tartózkodnak az adott országban.