2024. április 26., péntek

Háromszázezer dinár minden elsőszülöttnek

Siniša Mali: Kedden kezdik átutalni a 20 eurós támogatást a polgároknak

Siniša Mali Szerbia pénzügyminisztere vasárnap bejelentette, hogy január elseje után minden elsőszülött csecsemő háromszázezer dináros támogatásban részesül.

– A pénz a rendelkezésünkre áll, és az elkövetkező időszakban arra kell költenünk, ami számunkra a legfontosabb. Jelenleg több út és autópálya kiépítése is folyamatban van, de mindez semmit sem ér, ha azokon senki sem közlekedik. Ez nem pénzkérdés, hanem a helyes gazdaságpolitikán múlik. Szóval, háromszázezer dinár minden elsőszülött után, és hamarosan újabb intézkedéseket is bejelentünk, amelyek a második és harmadik gyerekekre vonatkoznak. Erre a célra Szerbiának nincs szüksége hitelek felvételére – mondta a miniszter a Prva televíziónak adott nyilatkozatában. Mint hozzátette, a leendő szülők a helyi önkormányzatok támogatására is számíthatnak. Belgrádban például az elsőszülött után a szülők 300 ezer dinárt kapnak az államtól, valamint még 100 ezret az önkormányzattól.

Mali emlékeztetett arra, hogy kedden kezdik átutalni a 20 eurós támogatást a polgároknak. Először a nyugdíjasok számlájára érkezik meg a pénz, majd december 8-án és 9-én a többiekére is.

A jövő évi intézkedések kapcsán a pénzügyminiszter kiemelte: a nyugdíjasok februárban 20 ezer dinár segélyt kapnak, január 1-jétől pedig 5,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, írja a Tanjug.

„Emellett a bérek átlagosan 7,3 százalékkal nőnek, a minimálbér pedig jövőre meghaladja a 35 ezer dinárt” – tette hozzá Mali.

Siniša Mali emellett arról is szót ejtett, hogy a kormány csütörtöki ülésén döntenek a kisajátítási törvény módosításáról is.

– A törvény összhangban van az alkotmánnyal, bizonytalanságok csupán, és ebben egyetértünk Aleksandar Vučić elnök úrral, bizonyos határidőkkel vannak, amelyek szerint a tulajdonos köteles öt napon belül dönteni az ingatlanja eladásáról. Még a mai nap folyamán kidolgozzuk az erre vonatkozó módosítási javaslatunkat, hogy szerepelhessen a csütörtöki kormányülésen. A módosítási javaslatot legkésőbb e hó tizedikéig kell hitelesíteni, hogy a köztársasági parlament még az idén el tudja fogadni azt – fogalmazott Siniša Mali.