2024. április 27., szombat

Törékeny hősök

Egészségügyi nővérek kongresszusa Nagybecskereken

A koronavírus-járvány terhének jelentős része Szerbiában a mintegy 42 ezer egészségügyi nővérre hárult. A rendkívüli helyzet elhúzódott, az egészségügyben pedig nincs elég dolgozóval. Szükség van mindenkinek a felelősségére, a védőoltás felvételének pedig nincs alternatívája – hangzott el a szerbiai nővérek Nemzeti Kongresszusának csütörtök esti nagybecskereki megnyitóján.

A háromnapos kongresszusra a hazai egészségügyi dolgozók mellett Horvátországból, Szlovéniából és Észak-Macedóniából érkeztek vendégek. Nagybecskerek negyedik alkalommal házigazdája a tanácskozásnak.

– Az egészségügyi dolgozó hivatása magába foglalja azt, ami a legszebb az emberi lényben. Azt, hogy segítsünk a beteg gyógyulásában, visszahozzuk a mosolyt az arcára. Két nehéz év van mögöttünk, ezért indokolt volt, hogy találkozzunk. Erre engedélyt kaptunk, mert nem szabad sarokba szorítanunk a szakmát – mondta Đurđica Šljapić, a Nagybecskereki Egészségügyi Dolgozók Szövetségének az elnöke.

A járvány új helyzetet teremtett, amelyhez az egészségügyi dolgozóknak nagyon gyorsan kellett alkalmazkodni.

– A munkánk mennyisége megnövekedett. Féltünk is, és meg is betegedtünk. Utána megint visszamentünk a munkahelyünkre és mind a mai napig is tovább folytattuk a munkát – mesélte Csonka Jolika nagybecskereki egészségügyi nővér.

Az Egészségügyi Nővérek Nemzetközi Föderációjának adatai szerint 2021 májusáig a világon 130 ezer egészségügyi dolgozó vesztette életét a koronavírus-járvány következtében. Közöttük legkevesebb 20 ezer egészségügyi nővér volt.

– Az ápolónők törékeny hősök, akik szörnyű árat fizettek és még napjainkban is magas árat fizetnek ez miatt a szörnyű kór miatt, amely gyötri az egész világot. Közösséget vállaltak, nemcsak azért, hogy tisztességes jövedelmet kapjanak és köszönetet kérjenek, hanem a társadalom elismerését szeretnék az óriási áldozatukért – nyilatkozott Radmila Nešić, a Szerbiai Egészségügyi Dolgozók Szövetségének elnöke.

A környező országokhoz képest Szerbiában az utóbbi hetekben csökkent a betegek száma, de a szakemberek továbbra is óvatosságra intenek.

– Továbbra is erőfeszítést kell tenni annak érdekében, hogy a beoltottak száma minél nagyobb legyen. El kell mondani, hogy az utóbbi napokban azért felszökött a naponta beoltottaknak a száma. Ez ad egy kis enyhe okot arra, hogy elégedettebbek legyünk. De, mindenféleképpen azzal kell számolni, hogy csak a védőoltásnak a felvétele tud valójában védelmet nyújtani ettől a betegségtől – mondta Vickó Ferenc egészségügyi államtitkár.

Az Egészségügyi Minisztérium közreműködésével decemberben munkát kap majd az orvosi egyetem kétszáz legjobb végzőse, a jövő év elején pedig az alacsonyabb áltaggal diplomázottak is esélyt kapnak. Mintegy 300–500 egészségügyi nővér és technikus alkalmazását is tervezik.