2024. április 26., péntek

Kurz kivonul a politikából

A bűncselekményekkel gyanúsított osztrák exkancellár ártatlannak tartja magát

Családi okokra is hivatkozva távozik a politikai életből Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, volt kancellár. Utóbbi tisztségéről már októberben lemondott, pártja vezetéséről pedig tegnap. Szerinte mindez azért történt, mert több időt szeretne tölteni újszülött fiával. Bírálói szerint, a politikából az ellene felmerült korrupciós és egyéb vádak miatt vonul ki.

Távozik a politikából Sebastian Kurz, az októberben lemondott osztrák kancellár, volt külügyminiszter. A tegnapi bejelentése értelmében a továbbiakban nem látja el a kormányzó Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöki teendőit sem és megválik a párt parlamenti frakciójának vezetői tisztségétől is.

Bécsi tájékoztatóján egyebek mellett elmondta: büszke arra, hogy megbízatási ideje alatt javultak az ország gazdasági mutatói és az Ausztriába irányuló migrációt is sikerült ellenőrzés alá vonni. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy az elmúlt hónapokban ellene indított támadások és hajtóvadászat miatt már képtelen százszázalékos teljesítményre a politikában.

Pályaelhagyását egy másik fontos érvvel is alátámasztotta a 35 éves politikus. Kijelentette: néhány napja született meg első gyermeke, Konstantin, és immár sokkal fontosabbnak tartja, hogy inkább vele foglalkozzon, mint a politikával.

A jobboldali ÖVP vezetését valószínűleg Karl Nehammer belügyminiszter veszi át, aki később kancellárrá avanzsálhat, felváltva a tisztséget ideiglenesen betöltő Alexander Schallenberget, aki október 11-én vette át hivatalát, két nappal Kurz lemondása után. Erre nem sokkal azután került sor, hogy Kurz hivatalában, továbbá az ÖVP bécsi székházában és a pénzügyminisztériumban házkutatást tartottak a gazdasági bűncselekményeket és korrupciós ügyeket vizsgáló ügyészség nyomozói. Ennek hatására kormányválság alakult ki, s emiatt Kurz október 9-én lemondott a kancellári tisztségről.

A nyomozás azért indult, mert az ÖVP, illetve Kurz és közeli munkatársai 2016-ban kozmetikázták (megszépítették) a párt népszerűségére vonatkozó közvélemény-kutatási adatokat, amelyeket azután az Österreich bulvárlapban jelentettek meg. A cél az lehetett, hogy Kurz megerősítse pozícióját a pártban, illetve megszerezze annak vezetését, és megnyerje a 2017-es előrehozott parlamenti választást. A közlésért az ÖVP-felügyelte pénzügyminisztérium szép summát fizetett az újságnak, és persze a hozzá vásárolt rengeteg „hirdetésért” is (valójában az ÖVP-t és Kurzot tömjénező cikkekért, amelyek nemcsak az Österreichban, hanem a hozzá tartozó más lapokban is megjelentek). A tárca tehát közpénzt (összesen 1,3 millió eurót) használt fel pártcélokra, ami felveti a vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúját.

Az ügy miatt a parlament november 18-án megvonta Kurz mentelmi jogát. A volt kancellárt, párt- és frakcióvezetőt vesztegetéssel, kenőpénzek kifizetésével, befolyásszerzéssel, közvélemény-kutatások manipulálásával és bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel vádolják. Tegnap erről a következőket mondta: „Sem szent, sem bűnöző nem vagyok”, ám mint megjegyezte, örömmel várja a napot, amikor a bíróságon bebizonyíthatja ártatlanságát, illetve azt, hogy az ellene felhozott vádak alaptalanok.

Az ellenzék egészen másra készül, hiszen arra számít, hogy Kurz döntése, s az annak nyomán várható belpolitikai megrázkódtatások miatt új parlamenti választás lesz. A legnagyobb ellenzéki erő, a szociáldemokrata párt (SPÖ) máris a győzelemre készül. Pamela Rendi-Wagner SPÖ-elnök pedig közölte: pártja felkészült arra, hogy átvegye Ausztria vezetését.