2024. április 19., péntek

Mindenki tökéletes a maga módján

A különbözőségek összekötnek – tegnap volt a fogyatékkal élők világnapja

A fogyatékkal élők nemzetközi világnapja alkalmából tegnap a Művelődési Központban megtartott ünnepségen Miloš Vučević polgármester is részt vett.
Az eseményen bemutatták A képzelet szárnyán elnevezésű, tematikus műsort, mindezt az MNRO segélyegyesület, a Sunce gyermek- és cerebrális bénulás ellen küzdő egyesület, valamint a dél-bácskai körzetben működő Izomsorvadásban Szenvedők Egyesülete szervezte. A program keretében a Milan Petrović különleges iskola tanulói bemutatták Az élet egy kirakósdi című előadásukat, a műsort Kristina Jevtović, a Zeneakadámia másodéves hallgatójának zongorajátéka tette színesebbé.

A polgármester elmondása szerint a fogyatékkal élők nemzetközi napja jelképes dátum, az aznap feltett szolidaritással, morális értékekkel és a megértéssel kapcsolatos kérdései arra ösztönöznek, hogy mindennap beszéljünk erről a témáról!
– Senki sem tökéletes, vagy pontosabban fogalmazva: mindenki tökéletes a maga módján. Értékeljük ezt a különböző tökéletességet, legyünk megértőek egymással és segítsünk embertársunkon. A lényegi megértés és az együttérzés a támogatás előfeltétele, a fejünk elfordítása, a valóság figyelmen kívül hagyása pedig nem jelenthet megoldást. Ez csupán menekülés a valóságból, ami sehova sem vezet. Mindenki egy közösségen belül megérdemli a lehetőséget, és senkinek sincs joga arra, hogy ettől megfosszon bárkit is!. Önkormányzatunk számos dolgot megtett annak érdekében, hogy megkönnyítse a fogyatékkal élők életét, de ez nem elég. Még mindig sok az akadály, az olyasmi, amitől meg kell szabadulnunk. Nemcsak a fizikai, hanem a lelki akadályokra is gondolok, vagyis az előítéletekre, a nem megértésre és az érdektelenségre – véli Vučević. – Hiszem azt, hogy közös erőfeszítéssel sikerül eltávolítanunk a különféle különbségeket és ilyen módon szép és színes egységet alkothatunk – tette hozzá a polgármester.

A jelenlévőkhöz Goran Vuković, a városi vakok szervezetének elnöke, a város rokkant polgárait tömörítő szervezetek koordinációs bizottságának nevében szólt.
– Szeretnék a bizottság nevében köszönetet mondani a városi önkormányzatnak a támogatásért, amelyet a szervezeteinknek nyújt és hangsúlyoznám, hogy együttműködésünk rendkívül magas szinten van – mondta Vuković, majd hozzátette, hogy a tegnapi műsor során bemutatott munkákat, A képzelet szárnyán elnevezésű elárusítóhelyen lehet megvásárolni a SPENS épületében és a Zmaj utca 20. alatt található Osi ART galériájában.

Legjobb belátásom szerint élem az életem
A fogyatékkal élők világnapja alkalmából egyéb, tematikus eseményt is tartottak a városban, a SPENS épületének első emeletén lévő Macut galériában kiállítás nyílt Viktorija Tamaši Babić munkáiból. Ez a kiállítás is azt hirdeti, hogy a rokkantság ellenére is lehet boldog és teljes életet élni. Műveit december 7-éig láthatjuk ebben a galériában.
A Promenada plázában a délután folyamán autizmusban szenvedő gyerekek festményeit árulták, az emberbaráti rendezvényen jelen volt Ljiljana Koković, a polgármester tanácsadója is, a mozi előtti platón könyveket is vehettek azok, akik adományaikkal a fogyatékkal élők helyzetének javításához akartak hozzájárulni. A könyvbörzét az Élet, mint ihlet nevet viselő egyesület szervezte a minisztériumi és önkormányzati támogatást élvező, Legjobb belátásom szerint élem az életem elnevezésű projekt keretében.