2024. április 26., péntek
BÁCSFEKETEHEGY

Végzet, sors, szabad akarat

Lelki feltöltődés dr. Kasza Bálint előadásán a bácsfeketehegyi könyvtárban

Kedden este a Kozma Lajos Fiókkönyvtárban igen érdekes és felemelő előadást láthatott, hallhatott a közönség. Dr. Kasza Bálint, aki már visszatérő előadónak számít Bácsfeketehegyen, Végzet, sors, szabad akarat címmel tartott előadást olyan tematikában, ami mindannyiunkat érint. Kasza Bálint az előadása kapcsán elmondta lapunknak, hogy sorsunkat leginkább a gondolkodásunk befolyásolja.

– Az embereket mindjobban gyötrik és mindjobban megviselik a napjainkban uralkodó körülmények. Ez mind vidékünk viszonylatában, mind világviszonylatban elmondható. Épp ezért mindinkább érdeklődnek az iránt, hogy hogyan tudnának olyan életet kialakítani, úgy alakítani sorsukat, hogy az minél elviselhetőbb legyen, és minél több élvezettel túléljék a megpróbáltatásokat. Meglátásom szerint az emberek elég nagy mértékben elszoktak attól, hogy gondolkodjanak, márpedig a gondolkodás szabja meg az emberek sorsát. Ha nem gondolkodunk eleget, akkor a sorsunk sem úgy alakul, ahogy kellene, és ki vagyunk szolgáltatva azoknak a körülményeknek, amelyek körülvesznek bennünket. Ahhoz, hogy a gondolkodásunk megfelelő legyen, megfelelő önismeretre van szükségünk, mert az önismeret az, ami szabályozza a viselkedést, és lehetővé teszi, hogy áttekintsük mindazokat a tényezőket, amelyek minket körülvesznek. Ennek segítségével dönthetünk, hogy miként alakítsuk az életünket – mondta el Kasza, majd arról is szólt, hogy a régi görögök úgy tartották, hogy az embereknek végzetük van. Ez azt jelenti, hogy már a születéskor meg van írva a végzetük, és ez beteljesedik, bármit is tesz az ember. Erre Oidipusz király legendája a legjobb példa, akinek születése után megjósolták, hogy megöli az apját és feleségül veszi az anyját. Családja mindent megtett, hogy ez ne következzen be, ám a jóslat mégis beteljesült – fogalmazott az előadó, aki szerint mára a végzet sorssá szelídült.

Dr. Kasza Bálint szerint a sors 35 százalékban befolyásolható

Dr. Kasza Bálint szerint a sors 35 százalékban befolyásolható

– A sorsunkat befolyásolni tudjuk, nem úgy, mint a végzetet. A felmérések szerint 65 százalékban nem tudjuk befolyásolni a sorsot, ellenben 35 százalékban igen. Ezek tükrében, akármilyen sors vár az emberre, az csak akkor következik be, ha ő beleegyezik. Ha pedig beleegyezik, akkor bekövetkezik, bármilyen is legyen az a sors. Ezért nagyon fontos, hogy az emberek tisztában legyenek vele, hogy a sorsukat lehet alakítani. Lehet megfelelő mederbe terelni, hogy ne a negatív dolgok következzenek be, hanem lehetőleg minél pozitívabbak, és az élet minél tartalmasabb, örömtelibb és boldogabb legyen – mondta dr. Kasza, akinek előadása igazi lelki feltöltődést nyújtott a bácsfeketehegyi közönségnek.