2024. április 26., péntek
ZENEGÉP

Az égből pottyant ember

A sokoldalúság fogalma kevésnek tűnik, amikor David Bowie angol zenészt, színészt, ikont szeretnénk jellemezni. 69 éve alatt háromszor annyit élt mint mások, bizonyított a színházban, filmvásznon, irodalomban, zenében, sőt még a divatban is.

A sikertelen zenekar-alapító

A londoni David Robert Jones elsődleges célja az volt, hogy Little Richard zenekarában szaxofonozhasson, ennek ellenére az 1960-as évekre bluesbandákban próbálja ki tudását dzsessz ambíciókkal. Ekkoriban keveredik verekedésbe egy lány miatt az osztálytársával. Ennek a végeredménye az lesz, hogy David akkora öklöst kap a bal szemébe, hogy az orvosok azt hiszik megvakul. Aztán 8 hónapos műtétek sorozata után sikerül látását megmenteni, de a szemét nem tudták már teljesen meggyógyítani. Emiatt bal pupillája tágabb maradt a jobbtól, a kék szem zöldesbarnává változik.

Konrads néven alapítja meg első zenekarát, amellyel esküvőkön és kisebb klubokban is fellépnek. A családi asztalnál bejelenti egyik alkalommal, hogy ő bizony rocksztár lesz, nem villanyszerelő. A zenekart hamarosan elhagyja, mivel nem érzi fejlődőképesnek és beszáll a King Bees együttesbe. Hamarosan levelekkel bombázza a menedzsereket, és felajánlja nekik, akár egymillió dollárt is kereshetnek abban az esetben, ha felfuttatják őket. Leslie Conn hamarosan támogatni kezdi a magabiztos énekessel megáldott zenekart, és elintézi az első kislemez megjelenését, amely 1964-ben lát napvilágot, David Jones and the King Bees néven, de ez a próbálkozás sikertelen lesz. Ezt követően újabb sikertelen zenekarok következnek rock-blues-folk műfaji egyvelegen belül, mint a Mannish Boys, a Lower Third és a Buzz.

Ekkoriban vesz fel művésznevet, hogy ne keverjék össze a The Monkees azonos nevű énekesével, és megszületik David Bowie, az örökké változó, megújuló művész, aki úgy öregedett, mint a jó bor. Ekkorra az a gondolat is megérik benne, hogy lehet jobb lenne szólóban kipróbálnia magát és nem alkalmazkodnia senkihez. Az első lemez David Bowie név alatt 1967-ben jelenik meg, sajnos a kutyát sem érdekli. Érdekes módon, ezt a borítót, és az elkövetkezőket is az az osztálytárs készíti, akinek a bizarrul villogó, különböző árnyalatú szemeit köszönheti.

Űrlény és a pókok a Marsról

Talán a zenészkarrierben való csalódásnak köszönhetően, talán más indíttatásból, de az első lemez után beleveti magát a buddhizmusba, majd ezt követően a színházba is beleszeret. Az avantgárd, a mozgásszínház, a pantomim, a commedia dell’arte érdekli leginkább, és egy kisebb társulattal járja az országot. Az imázs és az előadási technikák jelentőségét ekkor sajátítja el. A második lemez 1969-ben jelenik meg, és már csak Bowie göndörített sérója is megérte a lemez árát. Ez a kiadvány végre nem jelentett anyagi csődöt, mert a Space Oddity című dalt előszeretettel játsszák a rádiók abban az évben, amikor az egész világ a holdra szállást követi, és idegen létformák megtalálásában reménykedik. Sok évtizeddel később egyébként ez lesz az a dal, amit először eljátszanak a világűrben, Chris Hadfield űrhajós ugyanis szó szerint a csillagok között készítette el a dal új verzióját 2013-ban, amit meg is lehet tekinteni a YouTube-on.

Bowie  az első két lemezét lazább, inkább pszichedelikus pop stílusban írta. A pozitív visszajelzéseken felbátorodva, könnyen megtörténhet, a T. Rex zenekarral való sikeres közös turné miatt is, hogy az ezt követő kiadvány visszatér a rockzenéhez. Az 1971-es The Man Who Sold the World és az elkövetkező további két lemezzel ostromolja a slágerlistákat, majd kialakul Ziggy karaktere. A hermafrodita földönkívüli rocksztár szerepében Bowie kiélheti a színjátszás iránt érzett szerelmét. Rengeteg ellentmondásos hír jelenik meg ebben az időszakban Ziggy-ről, és marsbéli pókokról, vagyis az őt követő kiváló zenészekről.

1972-ben egy neves lapnak adott nyilatkozatában elzavarja az újságírókat, mikor a neméről kérdezik, mondván, hogy egy űrlény androgén, nincs olyan, hogy férfi vagy nő. Ez összhangban volt azzal, hogy Angliában a homoszexualitás 1967-től nem számított bűnténynek, ezért sokan Bowieban látták azt a zászlóvivőt, aki kiáll a melegek jogaiért. Valójában ő volt az első sztár, aki felvállalta homoszexualitását, azzal, hogy valójában hetero-szexuális volt (mint ahogyan azt karrierje vége felé számtalanszor elmondta). A Ziggy-korszak látványos showkban, olykor obszcénitásban volt gazdag. Bowie koponyákkal parádézott a színpadon, orális szexet színlelt a gitáros hangszerével. Ziggy karakterét sokan megszerették pimasz és beskatulyázhatatlan magatartása miatt. A Ziggy korszaktól drámai módon vesz búcsút egy koncert alkalmával, amelyen az űrlény örökre eltűnik a koncert közben.

Az égből a földre

A rocksztároktól, kokaintól, apaságtól alaposan megrészegült Bowie Amerikába költözik 1974-ben, ahol ahogyan az lenni szokott, mindenből még több kell, még jobban és mindenre van megoldás, ha van pénz. Ebben az időszakban a társadalmi szétesettség és szervezettség foglalkoztatta, a Diamond Dogs lemez orwelli témákat boncolgat, műfajilag egyre több funkyelemmel dolgozik, de a Rebel Rebel dal is ennek a korszaknak az eredménye, amiben már sokan a punkzene eljövetelét látták. A társadalmi problémák egy fokkal rázósabbak is tudnak lenni a szexualitástól. Ebben az időszakban már olyan kijelentéseket is megenged magának, mint pl., hogy Angliának jót tenne egy fasiszta vezető. A Station To Station lemezen egy új Bowie-t ismerhettek meg a rajongók, a fehér herceget. Ezt a figurát első filmszerepéből mintázta, az Égből pottyant férfi című art-sci fi-ből, amelynek főszerepét nem is lehetett volna másra bízni.

Az ezt követő turnét komoly botrányok követték, az orosz–lengyel határon náci kellékek birtoklása miatt kapcsolták le, majd Londonban egy nyitott Mercedesből integetett a tömegnek, amit sokan náci karlendítésnek véltek, miután lehozták a fotókat. A későbbiekben elítélte ezeket a megnyilvánulásokat, a sovány herceg időszak imázsa már közel sem talált be annyira egyértelműen a közönségnél mint a Ziggy-időszak. Ekkor úgy dönt, elhagyja Amerikát, és Berlinben keres magának nyugalmat és teret az ekkor induló punk mozgalomnak.