2024. április 27., szombat

Korszerű informatikaterem, hangosítás, fények

Mind nagyobb igény mutatkozik a napközis foglalkozásokra a topolyai Nikola Tesla iskolában

Folyamatos fejlesztések valósulnak meg a topolyai Nikola Tesla Általános Iskolában. A tanintézmény „keresztapja”, Marko Predojević támogatásával modern hangosítással tudták felszerelni az épület dísztermét még a múlt tanévben. Danilo Mandić iskolaigazgató elmondta, hogy a Szerbiai Telekommunikációs Vállalat (MTS) egy korábban meghirdetett nyereményjátékán 1 millió dináros támogatásban részesültek, aminek köszönhetően felújíthatták az informatikai-digitális szertárt, így most két tanterem áll a diákok rendelkezésére.

– Erre valóban nagy szükségünk volt. Továbbá 3,5 millió dinár értékben a tartományi támogatásnak köszönhetően folytatni tudjuk az iskolai világítótestek cseréjét energiatakarékos izzókra. Jelenleg a tervek megvalósításának a második szakaszánál tartunk, vagyis a földszint, a tornaterem és az első emeleti tantermek után a díszterem, a gimnasztikaterem és néhány legfelsőbb szinten található kabinet van soron. A folyosók megvilágításának korszerűsítése már korábban megtörtént a tanintézményünk épületének felújítása alkalmával 2017-ben. Ekkor Vlade Grbić igazgatósága idején teljes mértékben szigetelték a falakat, kicserélték a nyílászárókat, bizonyos helyen felújították a padlózatot – mondta az igazgató, aki hozzátette, hogy minden évben az a terve a tanintézménynek, hogy szeptemberre a négy elsős osztály bútorzatában is felújított tantermekben kezdje a tanévet.

– Igény mutatkozik a meghosszabbított napközi foglalkozásra iskolánkban, alkalomtól függően 40–60 magyar és szerb tannyelven tanuló diákkal számolunk, akik leckét írnak, tornázhatnak az iskolában a délutáni órákig. Hogy a tanár segítségével történő tanulás gördülékenyebben menjen, kisebb létszámmal, szerettünk volna egy harmadik napközis tagozatot is megnyitni, sajnos erre egyelőre az oktatásügyi minisztériumtól nem kaptunk zöld utat. A jövőben bővítenünk kell a konyhai felszerelésünk kapacitását, az áraink igen kedvezőek. Az uzsonna iskolánkban 50 dinárba kerül, az ebéd 130-ba, a konyhai szolgáltatással rendkívül elégedettek vagyunk mi, felnőttek és a gyerekek is az utóbbi időben – hallhattuk. Az igazgató elmondta, hogy szerencsére a tanintézményt nem érintette a járványhelyzet drasztikus módon, így a munkát zavartalanul tudták folytatni. Szaktanárhiánnyal, mint a legtöbb környékbeli iskola, a Tesla is küzd, különösen a magyar tannyelvű tagozatok esetében.

Jelenleg az iskola mazuttal fűt, ami igen költséges, havonta 1 millió dinárt emészt fel, ezért a közeljövőben szeretnének áttérni a költséghatékonyabb gázra. Ezzel kapcsolatban már megtették a szükséges lépéseket. A legfontosabb és az egyik legköltségesebb befektetés lesz e téren a kazánok beszerzése, amire keresik a pályázati forrásokat. A közelmúltban egyebek mellett új gyalogosjárda épült ki a tanintézmény és a stadion között, és nagyon várják a fedett medence megépülését, hiszen az úszást szeretnék beiktatni az iskolai oktatásba.

Az igazgató azt is elmondta, hogy az iskolatanács a szülők tanácsával és a tanári karral karöltve kérvényezte az illetékes szervnél, hogy az iskola közvetlen közelében található, igen forgalmas Szabadka–Újvidék közúton érintőgombos forgalmi lámpa könnyítse meg a diákok átkelését. A problémával kapcsolatban nyitott fülekre találtak az önkormányzatnál, illetve Szatmári Adrián polgármesternél, így ez a probléma is hamarosan megoldódhat – fejezte ki reményét Danilo Mandić igazgató.