2024. május 11., szombat

Fejlesszük önmagunkat!

A való élet buktatóira készítik fel a középiskolásokat – Képzési programok a zentai Pro Scientia Naturae Alapítványtól

Tegnap délelőtt a zentai Pro Scientia Naturae Alapítvány két képzési programjának bemutatójára került sor Zentán. Az Út a sikerhez címet viselő programot a Közgazdasági és Kereskedelmi Iskolában mutatták be, a másikat, a Ki vagyok én? címűt pedig a Bolyai Tehetséggondozó Gimnáziumban. Mindkét intézményben egy-egy osztály nézte végig a bemutatót, viszont a későbbiekben minden diák számára elérhetővé válik. A programok prezentálásán jelen volt Vicsek Annamária oktatási államtitkár is, hiszen a Pro Scientia Naturae Alapítvány a köztársasági oktatási minisztérium pályázatán nyert a képzési programok megvalósításához támogatást.

Vicsek Annamária (Fotó: Gergely József)

Vicsek Annamária (Fotó: Gergely József)


A helyszínen Lengyel László, a Pro Scientia Naturae Alapítvány elnöke foglalta össze a képzési programok lényegét, miszerint a cél az, hogy az a fiatalság, amely a mai digitális világban nevelkedik, megismerje azokat a valós problémákat, amelyekkel szembe kell néznie, és amelyeket meg kell oldania ahhoz, hogy felnőtté válhasson.

Lengyel László (Fotó: Gergely József)

Lengyel László (Fotó: Gergely József)

– Az egyik ilyen feladat az, hogy megismerje önmagát, a saját egyéniségét és hogy ennek tudatában tudja eldönteni, mi szeretne lenni, milyen pályát válasszon, és hogy miféle módszertannal oldja meg a felmerülő problémákat. Erre szolgál a Ki vagyok én? elnevezésű program – magyarázta Lengyel László.
– A másik a vállalkozói készségek fejlesztését segíti elő. Ez a képzés nem csak azoknak szól, akik kimondottan magánvállalkozók szeretnének lenni, hanem mindazoknak, akik saját magukat szeretnék fejleszteni, önállóan akarnak boldogulni. Minden középiskolás számára nyugodt szívvel tudom ajánlani, hogy meglássák az élet buktatóit, és megtapasztalják a valós élet problematikáját – összegezte Lengyel.
Maga a program digitálisan elérhető a Pro Scientia Naturae Alapítvány honlapján. Bárki számára nyitott, és ingyenesen, hallgatói jogosultság nélkül igénybe vehető. Tanárok, iskolaigazgatók, osztályfőnökök mind felhívhatják rá a diákjaik figyelmét
Vicsek Annamária elmondta, hogy az oktatási minisztérium minden évben ír ki olyan pályázatot, amelyre az oktatással foglalkozó, az oktatást erősítő civil szervezetek pályázhatnak. A keddi nap folyamán bemutatott képzési programok elkészítésére a zentai alapítvány ezen a pályázaton nyert támogatást, és ennek is köszönhetően jöttek létre.

Bárki számára igénybe vehetők a programok (Fotó: Gergely József)

Bárki számára igénybe vehetők a programok (Fotó: Gergely József)

– A bemutató előadásokat mindkét zentai középiskolában egy-egy osztállyal tekintettük meg, a későbbiekben pedig minden olyan iskola, ahol magyar nyelvű oktatás folyik, hozzájut a programokhoz. Fontos megjegyezni, hogy képzés kapcsolódik ugyan a kötelező tananyaghoz, de olyan plusz ismereteket is ad a gyerekeknek, amelyek mindenképpen gazdagítják őket. Segítség lehet nekik abban, hogy a középiskola után könnyebben munkába tudjanak állni, esetleg saját vállalkozást indítsanak, illetve a továbbtanulás során is a hasznukra válik majd. Az az érdekessége az anyagnak, hogy szerb nyelven is elérhető, ezért nem csak a saját közegünk gazdagodását, építését szolgálja, hanem másét is – mondta Vicsek Annamária.