2024. április 27., szombat

Közös adventi gyertyagyújtás a parkban

Adán meggyújtották az első gyertyát a köztéri adventi koszorún

Szungyi Károly adai esperesplébános advent első vasárnapjának előestéjén, szombaton nagyszámú helybeli gyermek és felnőtt jelenlétében ünnepélyesen meggyújtotta az első gyertyát azon a köztéri adventi koszorún, amelyet közadakozásból állítottak fel Adán a templom előtti parkban. Az adventi gyertyagyújtást megelőzően a Szentháromság-templomban a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó alkalmi műsorral lépett fel a helyi Szentháromság Gyermekkórus és az Aranykapu Művelődési Egyesület néhány tagja. A rövid liturgián Szungyi Károly esperesplébános adventi gondolatait osztotta meg a hívekkel. Kiemelte, hogy az örömteli várakozás, a készülődés, a karácsonyra való ráhangolódás hetei előtt állunk.

Szungyi Károly esperesplébános gyertyagyújtása Adán

Szungyi Károly esperesplébános gyertyagyújtása Adán

– Karácsonykor az Isten közénk jöttét, az örömöt hirdető Istenfiú megjelenését ünnepeljük, aki az üdvösségünket hozza meg, mert aki benne hisz, az el nem veszik. Ennek az Isten-várásnak a fontosságát és üzenetét a négy adventi gyertya jelképezi, ezért meggyújtásukkal jelezzük, hogy szívünkben és lelkünkben felkészültünk Jézus közeledtére, közelségére és fogadására. A mai estével kezdjük is el építeni és szépíteni szívünk várát úgy, hogy az érkező Isten könnyen rátalálhasson. Az adventi időben közeledjünk Istenhez imákkal, szép énekekkel, jó cselekedetekkel, adakozásokkal, mert így tudjuk legjobban kifejezni jöttére való őszinte várakozásunkat, bizalmunkat, hogy minden úgy lesz, ahogyan Isten Szent Lelke szól hozzánk a Szentírásból. Az adventi koszorú első lángjának fellobbantása indítsa el bennünk azt a reményt, hogy Isten ezen a karácsonyon is eljön közénk – mondta szentbeszédében az esperesplébános.

Adán egyébként első alkalommal állítottak fel méretes köztéri adventi koszorút, amelyet tucatnyi önkéntes készített el Stoimenov Noémi vezetésével Kószó Krisztina kezdeményezésére. A köztéri adventi koszorút közadakozásból állították fel. A négy-öt méter átmérőjű koszorút fenyőfaágakkal és ezüstfehér színű díszekkel ékesítették, az adventi gyertyákat pedig elemmel működő kandeláberek helyettesítették, hogy elkerüljék a balesetveszélyt.