2024. április 27., szombat

Karácsonyi hangulatot idéző koktélok

Bús Atilla bármixer bemutatót tartott a VM4K-ban

A Vajdasági Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Csütörtök esték elnevezésű rendezvénysorozatának vendége Bús Atilla bármixer volt, aki betekintést engedett a nézőközönség számára a vendéglátás és koktélkeverés fortélyaiba. Atilla, egykori gunarasi lakos már Szegeden bármixerként építi és menedzseli vállalkozását, és járja a világ különböző országait, ahol nagyszabású rendezvényeken ismerteti meg nevét és mutatja meg tudását. Tehetségét és munkája iránti szenvedélyét mi sem bizonyítja jobban, mint az a két nagy verseny, melyekről kiemelkedő eredményekkel tért haza. Mind a két megmérettetésre 2017-ben került sor. A Trofi Montenegro nemzetközi versenyen, Budván, első helyezéssel jutalmazták, az ibizai világversenyen, amelyre Magyarország képviseletében nevezett be, a legjobb 39-ben végzett. Kiolthatatlan tudáséhsége indította el azon az úton, hogy folyamatosan versenyeken vegyen részt. Kezdő pályafutása egy házi meggylikőrrel indult, majd ezt követték a tanfolyamok, a könyvek, szakirodalmak és az internet világa, ahonnan napról napra újabbnál újabb kuriózumokat sajátít el.


A bármixerkedésről elhangzott, hogy maga a kifejezés tág fogalomnak számít: szűkebb értelemben a bármixer az az ember, aki tudja, hogy milyen arányban kell összekeverni az italokat úgy, hogy a végtermék fogyasztójának másnap ne legyen fejfájása, tágabb értelemben azonban annyit jelent, hogy ízeket teremt meglévő ízekkel. Az est vendége immár 10 éve keveri a koktélokat. A versenyeken való részvételi tapasztalatai alapján kiemelte:
– Az fogja megkülönböztetni a versenyzőket, hogy ki hogy tudja eladni magát. Nem elég már kitalálni egy koktélt, mert kitalálni mindenki tud, jó koktélt csinálni kevesebben, de azt eladni meg még kevesebben. Ahány bármixer annyiféleképpen lehet elkészíteni egy koktélt. Tehát fontos a leleményesség és a kreativitás is – mondta Bús Atilla.


Az est folyamán a rendezők meglepetéssel is készültek, ugyanis a jelenlevők abban a megtiszteltetésben részesülhettek, hogy megkóstolhatták a Bús Atilla által kevert italokat. Az est részeként – az ünnepekre való készülődés jegyében – klasszikus és újragondolt koktélokkal kedveskedett az érdeklődőknek. Egy koktél elkészítésénél fontos a látvány, hogy jól és gusztusosan nézzen ki. A következő lépés az illat, majd a kóstolás, és mikor ez a három pont összeadódik, akkor lesz igazán nagy a siker. A résztvevőknek négy koktéllal kedveskedtek. Az első egy fűszeres karácsonyi ital volt, amely szilvaborból, csípős fahéjas szirupból, citromléből és fekete ribizliléből állt. A második egy fanyarabb, savasabb és fűszeresebb koktél volt, amely a karácsony fő ízeire asszociál. Hozzávalói száraz meggybor, fehércsokoládé szirup és hidegen áztatott kávé szénsavas vízzel hígítva. A harmadik koktél a mojito, amelyet készítője cukorszirup helyett bodzasziruppal helyettesített, megbolondítva egy kis csilivel, amely pikáns ízt adott, majd ezt követte a szódavíz. A negyedik egy grapefruitos koktél volt, mely tartalmazott grapefruitlikőrt, bodzaszirupot, friss bazsalikomot és citromlevet is, szódavízzel felöntve, mely citrusosabb, karakteresebb ízkombinációt eredményezett, ami ugyancsak a karácsonyra asszociált.
Atilla elmondta, hogy tervei közt szerepel a világbajnokságon való részvétel, a vállalkozását pedig olyan szintre szeretné feltornázni, melyen nagy, nemzetközi cégeknek tud italbemutatókat tartani.