2024. április 26., péntek

Bővült a zöld oázis

Verbász legnagyobb parkja 70 darab facsemetével bővült

A verbászi Ökológiai Mozgalom kezdeményezésére az elmúlt hétvégén nagyszabású fásítási akciót végeztek. A város legnagyobb zöld övezetében, a Lazin parkban mintegy 70 db facsemetét (tölgy, kőris és juhar) ültettek el. Az alapos előkészületi munkálatokat követően a Laza Kostić utca felőli részen csaknem egy kilométer hosszúságban új szélfogó övezet létesült.

Ratko Đurđevac, a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke elmondta, a fásítást megelőzően mindent a legapróbb részletekig kidolgoztak, ezért az teljes sikerrel zárult.

− Az akció támogatói az újvidéki Erdőtelepítők Mozgalma, velük közösen dolgoztuk ki a A fa párbeszédre hív elnevezésű, fásításra vonatkozó projektumot, megvalósulását pedig a Svéd Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Ügynökség (SIDA), a Carnex és a Sunoko vállalatok támogatták. A fásításban az Ökológiai Mozgalom aktivistái mellett bekapcsolódtak a községi Ifjúsági Iroda tagjai, a gimnázium diákjai, továbbá a környezetükért tenni akaró polgárok is. Tudni kell, hogy a fásítást a park körül élő polgárok kezdeményezték, akik szívükön viselik a város legnagyobb, mintegy 5 hektáron elterülő zöld övezetének a sorsát. Az önkormányzattal megbeszéltük, hogy az előttünk álló időszakban sokkal komolyabb figyelmet fordítunk a városban lévő és a város körüli zöld övezetek óvására, és ezek mindegyikére külön projektumot készítünk – magyarázta Ratko Đurđevac, a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke.

Kiemelte, folyamatos kapcsolatot tartanak fenn az újvidéki székhelyű Alföldi Erdészeti és Környezetvédelmi Intézettel, elsősorban az ő szakembereikre és szaktanácsaikra számítanak, ugyanis a parkban elég sok fa kiöregedett, vagy az erős szél és az időjárási viszontagságok következtében megsérült, ezekkel nem tudnak mit kezdeni, veszélyeztetik azonban a parkban pihenők épségét. Szavai szerint ezeket a fákat fokozatosan el kell távolítani, és helyükre másfajta lombhullató fákat telepíteni, amelyek összhangban lesznek az itt található fákkal. Tervben van továbbá a parkon keresztül vezető sétányok kikövezése és megfelelő megvilágítása is.

Az elültetett facsemeték gondozását a Lazin Park Sportegyesület vállalta magára, amely egyébként is gondozza ezt a zöldterületet. Különféle tevékenységeket, sport- és humanitárius eseményeket szerveznek a parkban, mert szerintük ez a város legnagyobb zöld oázisa.

− Szerintem ez a város legszebb része, hatalmas területen fekszik és a kikapcsolódásra vágyók legfőbb pihenőhelyének számít. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez így is maradjon – mondta Nenad Mikić, az egyesület vezetője.