2024. május 11., szombat

Hasonló adottságok, azonos gondok

Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke tegnap munkalátogatáson vett rész Vukovár-Szerém megyében, ahol Damir Dekanić ispánnal a két régió határon átívelő együttműködéseinek további lehetőségeiről tárgyaltak.

Mindkét határ menti régió közös érdekeltségeit könnyebben meg tudnák valósítani az IPA-alapok révén, melynek a lakosság mellett a gazdaság és más intézmények képviselői is haszonélvezői lennének.

Pásztor elnök kifejtette, hogy Vajdaság és Vukovár-Szerém megye együttműködése – melynek intézményesített alapjait még 2002-ben lehelyezték – kifejezetten szép példa a határ menti együttműködésre, és reményét fejezte ki, hogy a 2021–2027-ig terjedő költségvetési időszakban tovább mélyülnek a lehetőségek. Az elmúlt időszakban a két régió az idegenforgalom, a rendkívüli helyzetek kezelése, az üzleti légkög javítása terén fejtette ki együttműködését. Konkrét példákon igazolták, hogy az eddigi erőfeszítések nem csupán papíron léteztek, hanem a lakosság életszínvonalának minőségi javítását is szolgálták – tette hozzá az elnök.

Damir Dekanić úgy fogalmazott, Vajdaság és Vukovár-Szerém megye hasonló adottságokkal rendelkezik, de szinte azonos gondokkal is küzd. Egyik problém a lakosság elvándorlása, amit csupán komoly fejlesztésekkel és beruházásokkal lehetne visszafordítani.

A találkozó során a Vajdaság Erdői és a Horvátország Erdő közvállalatok vezetősége is tárgyalt a további együttműködés lehetőségeiről – áll a tartományi képviselőház sajtószolgálatának közleményében.