2024. április 27., szombat

Jobb lakhatás sokgyerekeseknek

Tartományi támogatásokat kaptak a nagycsaládosok

Vajdaság területéről összesen 230 család valósíthatja meg ingatlan felújítási, illetve akár vásárlási terveit. A nyertes pályázóknak hétfőn délelőtt osztották ki a szerződéseket a tartományi kormány épületében. A 250 millió dináros keretösszegből 71 személy lakásvásárlási támogatást írhatott alá, 166 család pedig ingatlanfelújításra kapott pénzt. A támogatásokat azok a családok kapták meg, ahol a harmadik, illetve negyedik családtag 2020. január 1-je után született. Igor Mirović tartományi kormányfő a szerződések kiosztása előtt emlékeztette az egybegyűlteket, hogy ilyenfajta támogatást első alkalommal még 2018-ban osztottak ki. A tartományi kormány már akkor is hosszú távú támogatást tervezett, és ez a jövőben is így marad. Az eddigiekben összesen 543,5 millió dinárt fordítottak erre a projektre, ebből az összegből 507 család tudott javítani lakhatási feltételein.

– A jövő a gyerekekben van. Mi pedig egy szebb és minőségibb jövőt szeretnénk biztosítani számukra. Elmondhatom, szerencsére nagy volt az érdeklődés a támogatás iránt. Ez azt jelenti, hogy lesz utánpótlás. Vajdaságban 2018-ban összesen 2247 családban született harmadik gyerek, 2020-ban pedig ez a szám 2349 volt – mondta a tartományi kormányfő.

A támogatás pedig mindig jól jön. Erről mesélt Cseh Mirella, aki Tóthfaluban él családjával. Ők az idén pályáztak először, mert most nyertek erre jogosultságot a harmadik pici megérkezésével.

– Mivel mi is gyarapodtunk, a hely kissé szűkössé vált. A támogatásból egy belépőt építhetünk hozzá a házhoz, valamint egy padlásszobát, ezzel nagyobb teret kapunk – mondta a fiatal anyuka.

Faragó Enikő és családja Péterrévéről szintén hasonló cipőben jár. A családbővülés miatt ők is padlásszobát szeretnének építeni, és szintén először pályáztak. A fiatalasszony elmondása szerint sajnos nem kapták meg a teljes pályázott összeget, de így is nagyon örülnek.

– A mai világban kell bátorság a nagy családhoz, de aki ebben nőtt fel, az erről nem is tud lemondani. Sosem unalmas, sosem csendes, de mi így szeretjük – mondta Faragó Enikő.

Az óbecsei Ric Dániel és Judit amennyire csak tudták, tervezték a családi fészküket. Még kapcsolatuk elején megbeszélték, hogy ők bizony nagy családot szeretnének – ez pedig valóra is vált. Ők is három gyermekkel büszkélkedhetnek.

– Mi 2016-ban vásároltunk családi házat, melyet azóta is csinosítunk és alakítunk. A támogatásból lehetőségünk nyílik arra, hogy energiahatékonnyá alakítsuk az épületet, erre fordítjuk a most kapott összeget – mesélte Ric Dániel.