2024. április 24., szerda

Felavatták a Boysen kipufogógyárat Szabadkán

Aleksandar Vučić: A beruházók bevonzásának folytatódnia kell

Felavatták pénteken Szabadkán a német Boysen Abgassysteme (BAS) vállalat kisbajmoki ipari övezetben létesített kipufogógyárát, amely a régióban az egyik legkorszerűbb üzemnek számít. Itt a legismertebb világmárkáknak gyártanak majd kipufogókat, mint amilyen a BMW, a Mercedes-Benz vagy az Audi. A tervek szerint 2024-ig mintegy ötszáz embert fognak foglalkoztatni, jelenleg pedig 80 alkalmazottja van az üzemnek. Ez a legnagyobb, 65 millió euró értékű, önálló külföldi befektetés a városban, a vállalat rendelkezésére pedig tízhektárnyi területet biztosított a város ellenszolgáltatás nélkül.

Az ünnepélyes megnyitón részt vett Aleksandar Vučić szerb államfő, Thomas Schieb, Németország belgrádi nagykövete és Rolf Dieter Geisel, a németországi BAS csoport elnöke, jelen volt Pásztor István, a tartományi képviselőház elnöke, és többek között Igor Mirović tartományi kormányfő, Anđelka Atanasković gazdasági miniszter, Darija Kisić Tepavčević foglalkoztatásügyi tárcavezető, dr. Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke és Stevan Bakić, Szabadka polgármestere is.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A jelenlévők először megtekintették az üzemet, majd elbeszélgettek az alkalmazottakkal. A körséta után egy rövidfilmet vetítettek le a gyár épületének építkezési munkálatairól, a termelés folyamatáról és az üzem beindításáról. A hivatalos gyáravatón Aleksandar Vučić beszédében köszönetet mondott a német államnak a beruházásért, majd hozzátette, hogy lenyűgözte a berendezés, hisz az a legkorszerűbbnek számít az országban.

– Ilyesmit akkor láttam, amikor a Volkswagen gyárat látogattam meg Németországban. Akkor nem hittem, hogy ilyesmi Szerbiában is megvalósulhat – mondta.

– Elbeszélgettem az alkalmazottakkal. Vannak köztük szabadkaiak, topolyaiak, sőt még požarevaciak is. Ebben a gyárban több mint 500-an fognak dolgozni, olyanok, akikre büszkék lehetünk. Reméljük, hogy megmutatják, miért érdemes befektetni Szerbiába, mert a beruházók bevonzásának folytatódnia kell – fogalmazott az államfő.

Az üzemben a BMW-nek, a Mercedes-Benznek és az Audinak készítenek kipufogókat (Fotó: Gergely Árpád)

Az üzemben a BMW-nek, a Mercedes-Benznek és az Audinak készítenek kipufogókat (Fotó: Gergely Árpád)

Aleksandar Vučić többek között más városi beruházásokról is szót ejtett.

– A legnagyobb beruházás a Szabadkai Közkórházat érinti majd, amelynek esetében 4,9 milliárd dinárról beszélhetünk. Fontosak a Városi Stadion és a Népszínház befejező munkálatai is, amik hamarosan meg fognak valósulni. Vajdaságnak lépést kell tartania Belgráddal, ha lehet, még túl is kell lépnie a fejlődésben – jelentette ki az államfő.

Rolf Dieter Geisel beszédében elmondta, a cégcsoport világszerte 25 gyárat működtet és idén ünnepli fennállásénak századik évfordulóját. Kiemelte, hogy a szabadkai gyár számít a legkorszerűbbnek Európában.

– A csoportnak összesen 5300 alkalmazottja van, az idei forgalom pedig 2021 végéig eléri a 2600 milliárd eurót. A szabadkai üzem 38 ezer négyzetméternyi területe a legnagyobb az eddigiek közül, ahol csúcstechnológiás kipufogórendszereket gyártunk. Az automatizáció 90 százalék feletti. Az év végéig a befektetés eléri majd a 70 millió eurót, jövőre 100 millió eurós forgalmat valósítunk meg, az azt követő évben pedig 160 milliót. További beruházásokat tervezünk a telephely bővítésére – mondta a BAS csoport elnöke

Thomas Schieb felszólalásában példamutatónak ítélte azt a gazdasági együttműködést, amit Szerbia és Németország valósított meg a befektetés kapcsán.

– A német gyárak egyre aktívabbak, 2000 óta több tízezer munkahely nyílt meg, a befektetések pedig elérték a több mint 3,5 millió eurót. Szerbia a német autóipar 25 legnagyobb beszállítója között van, ez a tendencia pedig növekvőben van – jelentette ki Németország belgrádi nagykövete.

Pásztor István a sajtónak adott nyilatkozatában kiemelte, a gyár egy olyan technológiai szintet valósít meg, amire az ipari zónában és a környéken nincs példa.

Pásztor István (Fotó: Gergely Árpád)

Pásztor István (Fotó: Gergely Árpád)

– Olyan mértékű automatizálása valósult meg a technológiai fejlesztésnek és fejlődésnek, ami lehetővé teszi, hogy a legösszetettebb fémből készült alkatrészek gyártására alkalmas legyen. Szerintem ez azért fontos, mert hihetetlen nagy hozzáadott értéket termel, valamint azért, mert egy ilyen gyárnak a megjelenése általában továbbviszi a város jó hírét. Egy ilyen vállalkozásnak a megjelenése, amelyik 70 milliót fektetett be és hosszú távú fejlesztési céljai vannak, azt eredményezi, hogy az ő partnereik is ide fognak jönni. Még inkább rá kerülünk arra a térképre, amelyiken azok a potenciális beruházási helyek szerepelnek, amik versenyben vannak egy-egy befektető számára. Fontos továbbá azért, mert egy olyan technológiai standardot honosít meg, amire itt nincs példa. Ez azért lehetséges, mert ennek a városnak olyan technológiai és ipari múltja van, hogy ez benne van az emberek a zsigereiben. A megnyitón és a beszélgetések során a cég vezetője szuperlatívuszokban beszélt az itt dolgozókról. Az alkalmazottak szabadkaiak, topolyaiak, környékbeliek, azaz olyan emberek, akik pontosan azt igazolják vissza, hogy jó döntés volt ezt a gyárat létrehozni – emelte ki Pásztor István.