2024. április 27., szombat
OROM

Oromiak Oromért

Díszüléssel, szűk körben ünnepeltek

Százharminc év is eltelt azóta, hogy kiépült a vasúthálózat és az első vonat átrobogott Oromon, valamikor novemberben. Ehhez igazítják a helyiek minden évben a falunapi ünnepséget, mely idén a megszokottól eltérően zajlott. Bár a három település, amely a helyi közösséget alkotja: Orom, Újfalu és Völgyes apraja és nagyja ilyenkor kultúrműsorral készül – és most sem volt ez másképp –, azt a modern technika vívmányainak köszönhetően felvételről láthatták a résztvevők, a későbbiekben pedig az online térbe került. A helyi közösség a hétvégén díszülést tartott, amelyen a tanácstagok mellett csak a község elöljárói vehettek részt, valamint azok, akiket kitüntettek. Létezik ugyanis egy díj, az Oromért elismerés, melyet azoknak adományoznak, akik kimagaslót tettek a faluért. Az idei díjazottak: Konc Etelka, aki a nyolcvanas évek végén a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke volt, mely posztot tíz éven át tudhatta magáénak. Amellett, hogy nagy megtiszteltetés volt számára, felelősségteljes munkát igényelt tőle. Arra azonban mindenki emlékszik, hogy amíg Etelka elnökölt, tánc- és énekcsoport működött, és nemcsak működött, hanem sikert sikerre is halmozott. Az ő vezetésével vettek részt először oromiak a Durindón és a Gyöngyösbokrétán is. Neki köszönhető, hogy a nagyterem megmaradt a falunak, és maga a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület megléte is az ő érdeme.

Szarvas Erzsébet szintén díjat érdemelt. A közösség érdekében kifejtett tevékenysége nyugdíjba vonulása után jutott igazán kifejezésre. Ekkor aktívan bekapcsolódott az oromi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület történéseibe. Részt vett a tájház gyűjteményének létrehozásában, ma pedig gyarapításában, gondozásában. Aktív részvevője a Gazdag Ág hagyományápoló rendezvények oromi csapatának. Részese az Oromiak Nagy Világtalálkozójára szervezett kiállítások összeállításának.
Idén egy egyesületet is díjaztak, ez pedig a Wemsical Serbia, a Malomfesztivál szervezői. Az egyesület azzal a szándékkal született, hogy a tagok széles körű személyes és szakmai hálózatának és a csapat tenni akarásának köszönhetően Magyarkanizsa község egyedi összgenerációs kulturális programokkal tudjon gazdagodni.

A díszülésen a helyi közösség tanácsának elnöke, Lékó Róbert beszámolt arról, milyen fejlesztések történtek az elmúlt egy évben, és milyen terveik vannak a közeljövőre vonatkozóan.
Elhangzott, hogy a régi völgyesi birtok helyén egy bioszenet-bioműtrágyát előállító üzem fog létesülni, és ezzel új munkahelyek nyílnak majd meg, és azon dolgoznak, hogy jövőre a településeikre eljusson a gázvezeték is.
A falunapra két fiatal, helyi kötődésű képzőművész alkotásait állították ki a tanácsteremben. Losonc Edina és Végső Vivienn munkáit két hétig bárki megtekintheti Oromon, a 132 éves faluban.