2024. április 26., péntek

UNICEF: A fiatalok több mint 22 százaléka munkanélküli

Egy idei felmérés szerint Szerbiában a 15 és 24 év közötti fiatalok 22,2 százaléka munkanélküli, kedvezőtlenebb helyen vannak a munkaerőpiacaon, mint az Európai Unió tagállamaiban élő társaik, ugyanis az érintett országokban idén 16,2 százalékos volt a munkanélküliségi ráta a fiatalok körében, közölte az UNICEF, a Fiatalok foglalkoztathatóságának javítása munkavégzési gyakorlatokon keresztül című projekt szervezője.

A program november elsején indult és 2022 végéig tart, az UNICEF a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálattal és a Munkaügyi Minisztériummal együttműködve szervezte meg a fiatalok számára.

Az online platformon keresztül a fiatalok képzésen és szakmai gyakorlatra való felkészítőn vehetnek részt, majd fizetett gyakorlatot biztosítanak számukra.

Sandra Grujičić, a munkaügyi miniszter helyettese hangsúlyozta, hogy munkagyakorlaton keresztül kell biztosítani a szerbiai fiataloknak a tapasztalatszerzés lehetőségét, támogatni kell őket az elhelyezkedés során.

„A megszerzett készségekkel a fiatalok felkészültebbek és versenyképesebbek lesznek a munkaerőpiacon” – mutatott rá Grujičić.