2024. április 26., péntek
NŐI EB-SELEJTEZŐ

Kevés hiányzott a bravúrhoz

Kezdetét vette a 2023-as, szlovén–izraeli rendezésű női Európa-bajnokság selejtezős sorozata. Az első, csütörtöki játéknapon Magyarországra máris a legnehezebb feladat várt, hiszen a négyszeres – legutóbb 2019-ben – tornagyőztes Spanyolország volt Székely Norbert csapatának ellenfele egy jó hangulatú szekszárdi összecsapáson. A magyar lányok jól kezdtek, de Miguel Mendez spanyol szövetségi kapitány első időkérése után a vendégek hamar összekapták magukat, és átvették a kezdeményezést. Határ Bernadették a második negyedtől kezdve egyszer sem vezettek, bár becsületükre legyen mondva, nem is engedték megnyugtató előnyre eltávolodni a nagyobb nevű riválist, és a vereség is csak 4 pontos lett (62:66). A következő ellenfél Izland lesz idegenben, vasárnap este. „Megvolt a tervünk a világ egyik legjobb csapata ellen, eredményben és mutatott játékban a maximumot hoztuk ki ebből a meccsből. A taktikai variációink, amiket gyakoroltunk, ültek. Sajnálom, hogy nem tudtunk nyerni, de pariban voltunk a spanyolokkal, ebből kell merítenünk a folytatásra” – nyilatkozta Székely a mérkőzés után.

Szerbia a háromfős E csoportban érdekelt. Az első napon pihent, vasárnap Horvátországban lép pályára. A 16 fős tornán a rendezők mellett a selejtezős csoportok győztesei, valamint a négy legjobb csoportmásodik vehetnek részt.

Női Eb-selejtező, 1. forduló, C csoport: Magyarország–Spanyolország 62:66, Románia–Izland 65:59. E csoport: Bulgária–Horvátország 73:84, Szerbia szabad volt.

EUROLIGA

Közel a playoffhely

A Crvena zvezda 73:67 arányú győzelmet aratott az Asvel felett az Euroliga 9. fordulójában, amivel Dejan Radonjić csapata 4/5-re javította a mérlegét, és immár a tabella középmezőnyében foglal helyet, egy győzelemmel elmarad az első nyolcastól. A franciák elleni ütközetben kulcsfontosságú volt az első negyed, amit Nikola Kalinićék 18:9-re hoztak le. A piros-fehérek végig ebből az előnyből gazdálkodtak, bár a franciáknak volt egy feltámadásuk a második negyed végétől a harmadik negyed elejéig, de a lendületük a folytatásban megtört. A meccs legjobbja Kalinić lett 22 ponttal.

Euroliga, a 9. fordulóban: CSZKA–Makkabi 74:73, Crvena zvezda–Asvel 73:67, Alba–Efes 63:90, Panathinaikosz–Unics 72:74, Barcelona–Baskonia 93:67.

NBA

A tornyok dulakodása

A csütörtök hajnali meccsdömping után tegnap csak három találkozót rendeztek a tengerentúli elitligában, bár mindegyiken bajnokesélyes gárdák léptek fel. Salt Lake Cityben volt a legfeszültebb a hangulat, ahol az Indiana borította a papírformát (100:111), három perccel a meccs vége előtt pedig csoportosan ki kellett állítani játékosokat mindkét fél részéről, miután a két kezdőcenter, Rudy Gobert és Myles Turner kezdett lökdösődni.

NBA, alapszakasz: Philadelphia–Toronto 109:115, Utah–Indiana 100:111, LA Clippers–Miami 112:109.