2024. április 27., szombat

Bieber: Vučić vezetésével Szerbia soha nem lép be az Európai Unióba

Szerbiának komoly problémái vannak a korrupció kapcsán, valamint a szabad média, és a demokrácia tekintetében, és így soha nem lehet az Európai Unió tagja – így fogalmazott Florian Bieber, a Gazi Egyetem Délkelet-EurópaiTanulmányok Központjának professzora, hozzátéve, hogy Aleksandar Vučić nagyon is jól tudja, hogy a hatalma nincs összhangban az európai értékekkel.

A Nova S-nek adott interjújában Bieber elmondta, hogy az államfőnek döntenie kell, hogy csorbítja-e hatalmát, és eláll attól, hogy „minden felett uralkodik”, vagy minden marad a régiben.

Szerinte több oka van annak, hogy a nyugati hatalmak elnézik az államfőnek azt, hogy az országban nem érvényesülnek a demokratikus értékek, hogy elnyomják a médiát, és rabul ejtették az intézményeket.

A professzor szerint attól tartanak, hogy a kritikák által az ország eltávolodhat a nyugati államoktól, ezt a félelmet pedig Vučić is táplálja a Kínával és Oroszországgal ápolt jó viszonyt hangsúlyozó nyilatkozataival.

Bieber szerint az EU sokáig abban is reménykedett, hogy Szerbia kész lesz Koszovó kapcsán bizonyos kompromisszumokra, ami miatt elnézett bizonyos dolgokat – közli a 021.