2024. április 26., péntek

A lüktető város művészfotókon

Újvidék utcái címmel nyílt kiállítás a Vajdasági Múzeumban

A Vajdasági Fotószövetség szervezésében megnyílt az Újvidék utcái című fotókiállítás, a Vajdasági Múzeumban kiállított tárlatot tavaly is megrendezték, kivételes visszhangja miatt megálmodói úgy döntöttek, hagyományossá teszik.

A kiállításon 30 helybeli és Szerbia más városaiban élő és alkotó, az elmúlt években Újvidéken járt, neves szerző 67 fényképe tekinthető meg. Kollégáink Dávid Csilla három fényképe és Ótos András egyik fotója is részét képezik ennek az érdekes kiállításnak.

A megnyitón Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja, Darijuš Samii a Vajdasági Múzeum múzeumi kurátora, Jan Valo, a Szerbiai Fotószövetség fotóművész mesterjelöltje, és a tárlatot összeválogató szelektor, továbbá Darko Dozet az esemény szervezője köszöntötte az egybegyűlteket.

– A kiállításon legjobb fotósaink és Szerbia más városaiból érkező művészek szemszögéből láthatjuk a spontán hétköznapok megörökített pillanatait. Fotósaink semmit nem szerkesztettek, egyetlen céljuk egy-egy, megfoghatatlannak tűnő pillanat spontán megörökítése volt. Valójában az ilyen fényképek történeteket mesélnek el, éreztetik Újvidék valódi szellemiségét és hitelességét. Ezeket az alkotásokat érdemes szélesebb közönség elé tárni, mivel hogy sokszor nem vagyunk tisztában környezetünkkel, a minket körülvevő szépségekkel – mondta Dalibor Rožić. Hozzátette, hogy a fotográfia mint művészeti formátum a város új dimenzióját nyitja meg.

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

(Fotó: Dávid Csilla felvétele)

– Örömmel támogattuk a kiállítást, és örülök annak, hogy november 9-én nyitottuk meg, azon a napon, amikor Újvidék felszabadult az első világháborúban. Büszkék lehetünk arra, hogy Újvidék polgárai vagyunk, hiszen Újvidék egy gazdag történelemmel, hagyományokkal, csodálatos építészettel rendelkező város, olyan központ, amelyben a sokszínűséget ápolják és tisztelik – emelte ki az önkormányzat képviselője.

A kiállítás szervezője szerint az újvidékiek és mindazok, akik szívesen jönnek városunkba, gondtalanul élvezhetik a szelíd város utcáin zajló életet. Autentikus szellemisége van a járókelőktől hemzsegő utcáknak, megtalálhatóak ezekben az utcai zenészek, az előadóművészek és a kiskereskedők is.

– Teljesen érthető a csodálat az olyan városok iránt, melyeknek utcáin érezni lehet az évezredeken át tartó lüktetést. Az ilyen helyek vonzereje természetes mágnesként működik. Újvidék polgárai büszkék lehetnek a városukra, a településre, ahol az élet folyamatosan fejlődik – hangsúlyozta Darijuš Samii.

A projekt a Vajdasági Múzeum és az önkormányzat művelődésügyi igazgatóságának támogatásával valósult meg. A galéria november 19-éig tekinthető meg, a járványügyi korlátozások tiszteletben tartásával.