2024. április 27., szombat
VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK

Teher nincs, szép játék legyen!

Két forduló maradt hátra a világbajnoki selejtezőküzdelmekből, és nagy meglepetésnek kellene ahhoz történnie, hogy az I jelű csoportot ne a jelenleg három pont előnnyel rendelkező Anglia nyerje meg. A második, még pótselejtezőt jelentő helyért Lengyelország, Albánia és Magyarország van versenyben. Legjobb helyzetben a lengyelek vannak, amennyiben pénteken legyőzik idegenben Andorrát, Anglia pedig nem szenved vereséget Albániától, megvan számukra a hőn áhított cél. A magyar válogatott esélye minimális, megvalósulásához óriási csodára lenne szükség. Nem elegendő San Marino és Lengyelország legyőzése, emellett még Andorra segítségére is szükség van. A miniállam csapatának pénteken előbb hazai pályán a lengyeleket, majd hétfőn idegenben az albánokat kellene legyőzniük. Figyelembe véve, hogy Andorra eddig csak San Marinót tudta két vállra fektetni, mindez nem tűnik kecsegtető lehetőségnek. Ráadásul, bár San Marino pénteki legyőzése kötelező házi feladatnak számít, az ezer sebből vérző magyar válogatott varsói győzelme sem tűnik túl életszerűnek. Marco Rossi szövetség kapitány újabb rossz híreket kapott: kiderült, az Osijek középpályása, Kleinheisler László nem épült fel sérüléséből, így nem tud csatlakozni a kerethez, a Kansas City pedig közölte, nem engedi el támadóját, Sallói Dánielt a novemberi mérkőzésekre.

Ilyen körülmények között nehéz csodát elvárni, az viszont jogos elvárás a válogatottal szemben, hogy szép, ötletes játékkal fejezze be a selejtezőket, ezzel némileg feledtetve a korábbi kudarcokat. A hátralevő találkozók kapcsán így nyilatkozott Rossi szövetségi kapitány: „A San Marino elleni mérkőzés arra is lehetőség, hogy a játékosok megmutassák: tudnak kunsztokat mutatni a labdával. Szeretném is látni, hogy szép futballt akarnak játszani. De ugyanez igaz Lengyelország ellen is, még ha tudjuk is, milyen játékerőt képvisel az ellenfél. Motivációt kell, hogy jelentsen az is, hogy Varsóban tömött lelátók ellen játszhatunk. Szép meccset szeretnék látni, és egy pontot elhozni.”

Az I csoport programja, péntek (20.45): Magyarország–San Marino, Andorra–Lengyelország, Anglia–Albánia. Hétfő (20.45): Lengyelország–Magyarország, San Marino–Anglia, Albánia–Andorra.