2024. április 27., szombat
KERÉKPÁROZÁS – GIRO D’ITALIA

Magyarország készülhet a rózsaszín őrületre

Ami késik, nem múlik: ennek a mindennapi bölcsességnek az igazát tapasztalhatták meg a kerékpárrajongók, amikor a szervezők egy hete bejelentették, hogy a jövő évi Giro d’Italiának Magyarországon lesz a Nagy Rajtja, illetve az első három szakasza. Az eredetileg 2020 májusára tervezett budapesti Grande Partenzát két hónappal az esemény előtt fújták le az Európában akkor rohamosan elharapódzó járvány miatt, és a tavalyi, valamint az idei viadalt is kizárólag az olasz csizmán bonyolították le a szorongatott helyzet hatására, az előbbit ráadásul októberre halasztva. A kiesés azonban szemmel láthatóan nem rontotta meg az olasz és a magyar fél közötti bizalmat és együttműködést, ennek eredménye a fent említett bejelentés is.

Néhány nappal a magyar örömhírt követően pedig a szervezők a budapesti sajtótájékoztatójukon részletesen is ismertették a nyilvánossággal, hogy pontosan merre is fog haladni az a bizonyos három magyarországi etap. Mint kiderült, a 105. alkalommal megrendezendő Olasz Körverseny május 6-án, pénteken a Budapest–Visegrád szakasszal kezdődik, szombaton egy fővárosi időfutammal folytatódik, majd egy vasárnapi Kaposvár–Balatonfüred etappal ér véget a Giro magyarországi útvonala.

Paolo Bellino, a körversenyt szervező RCS Sport igazgatója elmondta, hogy a program május 4-én, szerdán a Hősök terén kezdődik a csapatbemutatóval. Az éles verseny két nappal később, a 195 kilométeres Budapest–Visegrád szakasszal veszi kezdetét, amelynek során Székesfehérváron és Esztergomban is lesz egy-egy részhajrá. Május 7-én, szombaton egy 9,2 kilométeres egyéni időfutamot rendeznek Budapest szívében: a bringások a Hősök teréről indulnak és a Budai Várba érkeznek meg. A harmadik magyarországi szakasz Kaposvárról rajtol el, és Nagykanizsán, Badacsonyon, valamint Tihanyon át Balatonfüredig – tehát a Balaton északi partjának jelentős részét megtekintve – teker majd a mezőny. A versenyzők ezután utaznak Olaszországba, ahol egy pihenőnap után május 10-én folytatják a 29-én véget érő versenyt.

Paolo Bellino, Stephen Roche, az 1987-es Giro győztese, Valter Attila és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (balról jobbra) a győztesnek járó trófeával (Fotó: MTI)

Paolo Bellino, Stephen Roche, az 1987-es Giro győztese, Valter Attila és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (balról jobbra) a győztesnek járó trófeával (Fotó: MTI)

Bellino arra is kitért, hogy a 2020-ra tervezetthez képest változtatniuk kellett a magyarországi útvonalon, többek között az egyéni időfutamot kellett áttenniük egy másik helyszínre. Mint kiemelte, a magyarországi Giro-hétvége komoly kihívás, egyben nagy show lesz. „Kifejezetten látványos, izgalmas programot sikerült összeállítanunk. A magyar munkatársaimmal és barátaimmal egyedi csapatot alkottunk, együtt dolgoztunk egy célért: létrehozni minden idők legjobb Giróját. Magyarországon megvan a kultúrája a kerékpározásnak, ez hatalmas lehetőség az országnak, hogy megmutassa a gyönyörű fővárost és a csodálatos vidéki helyszíneket a világnak – fogalmazott Bellino. – Nagyszerű, hogy a Giro d’Italia legfontosabb része, a Nagy Rajt Budapesten lesz” – folytatta, hozzátéve, a Kaposvár–Balatonfüred etap szinte a teljes országot bemutatja, amely az országimázs szempontjából nagyon fontos.

A szervezésben komoly szerepet játszó Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos arra hívta fel a figyelmet, hogy a Giro 2020 májusára tervezett három magyar szakaszának elmaradása tulajdonképpen hasznos is volt. „Bár az olasz szervezők felajánlották, 2020 őszén és 2021 tavaszán nem tudtuk vállalni a rendezést, 2022-ben viszont sokkal jobb körülmények között tudunk otthont adni a Nagy Rajtnak” – jelentette ki. Mint mondta, a tavalyi versenyen még az is kérdéses volt, hogy lett-e volna egyáltalán a mezőnyben magyar, jövőre viszont akár négy-öt hazai kerékpáros is odaérhet. Révész ennek kapcsán kiemelte Valter Attila szerepét, aki az idei olasz körversenyen három napon át viselhette a rózsaszín trikót. „A Girót közel 200 országban több mint 800 millióan nézik a tévék előtt, ezért a magyarországi Nagy Rajt egy hatalmas országimázskampány lesz, és hozzájárul majd a hazai turizmus újraéledéséhez” – fűzte hozzá, és felhívta a figyelmet arra, hogy annak idején a 2016-os hollandiai Grande Partenzára költött minden egy euró kettőt hozott vissza.

Civilben a budapesti útvonal-bemutatón és Maglia Rosában az idei viadalon: Valter Attila (Fotó: MTI)

Civilben a budapesti útvonal-bemutatón és Maglia Rosában az idei viadalon: Valter Attila (Fotó: MTI)

Révész kitért arra is, hogy a harmadik szakaszt azért indítják Kaposvárról, mert ott van az olasz EOLO–Kometa prokontinentális kerékpárcsapat egyik névadója, a kaposvári székhelyű Kométa húsipari vállalat központja, a csapat színeiben pedig akár több magyar is tekerhet a versenyen. A cég ügyvezető igazgatójának, Giacomo Pedranzininek fontos szerepe volt abban, hogy megvalósulhatott a magyarországi Nagy Rajt. Ivan Basso, az EOLO–Kometa egyik sportigazgatója megerősítette, hogy amennyiben szabadkártyát kapnak, biztosan lesz magyar a keretükben, sőt az is előfordulhat, hogy mindkét magyar kerékpárosuk részt vehet a Girón. „A két magyar bringásunk a legjobbak közé tartozik a csapatban, az életkoruk miatt más fejlődési szakaszban vannak, mindkettőjükkel hosszú távon számolunk” – fejtette ki a 25 éves Dina Mártonra és a 21 éves Fetter Erikre utalva, akiknek egyaránt jövő év végéig van szerződésük. „A Giro-szabadkártya egy álom, amelyért még dolgozniuk kell” – tette hozzá a profi pályafutása során kétszeres Giro-győztes Basso. Az idei szezonban egyébként a friss prokontinentális sor megkapta a szabadkártyát, Dina Márton személyében pedig magyar résztvevőjük is volt. Basso elárulta, hogy a magyarországi Grande Partenza kapcsán kiváló szakaszokra számít.

A budapesti sajtótájékoztatón megjelent Valter Attila is, aki bevallotta, nem gondolta volna, hogy a sikerének ilyen visszhangja lesz idehaza. Megköszönte a szervezőknek, hogy az első szakasz céljául Visegrádot választották. „Ez a kedvenc edzőhelyszínem. Egyértelmű, hogy itt leszek a versenyen, mindennap úgy kelek fel, hogy meg kell nyernem a visegrádi szakaszt” – fogalmazott a csömöri származású kerékpáros.

Nyitókép: Paolo Bellino, Stephen Roche, az 1987-es Giro győztese, Valter Attila és Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos (balról jobbra) a győztesnek járó trófeával (Fotó: MTI)