2024. április 27., szombat

Szármaünnep Topolyán

Több mint ötven csapat vetélkedett a 8. őszi gasztrofesztiválon

A töltött káposztának a tájunkra jellemző változata, a szárma, az őszi-téli időszak egyik hagyományos étele. Egyszerű, mégis ünnepi étel, hiszen nem kerül mindennap a vajdasági ember asztalára. Szombaton nyolcadik alkalommal szervezték meg Topolyán a Szármafesztivált és a gasztrorendezvény a szomorkás idő ellenére az idén is kitűnő hangulatban telt el.

A főzőverseny résztvevői már a reggeli órákban megérkeztek a Vásártérre: Benevezési díj ellenében tűzifát és húst kaptak, a többi alapanyagot ki-ki biztosította magának

A főzőverseny résztvevői már a reggeli órákban megérkeztek a Vásártérre: Benevezési díj ellenében tűzifát és húst kaptak, a többi alapanyagot ki-ki biztosította magának


A Vásártéren több mint ötven csapat tette próbára főzőtudományát, a szervezők – a Topolyai Termelők Egyesülete, az Origo Egyesület és Topolya Község Művelődési Háza – kirakodóvásárral, kézműves termékek bemutatójával, gyermekprogramokkal és koncertekkel is készültek. Azok sem maradtak éhen, akik nem főztek, hiszen több helyen vásárolni is lehetett a finom ételből. Az biztos, hogy bográcsban, kondérban, agyagedényben, fazékban sok ezer töltött káposzta rotyogott ezen a napon a Vásártéren, és nagy része a nap végére el is fogyott. Tölgyesi Huba, a fesztivál egyik fő szervezője elmondta, a koronavírus-járvány miatt kicsit visszafogottabban terveztek, hiszen legutóbb, 2019-ben 120 csapat vetélkedett, most, a járványhelyzet miatt mintegy hatvan csapat benevezését tudták fogadni a főzőversenyre, és ebben az évben a káposztával való ügyességi játékok is elmaradtak. Az idén is klasszikus töltött káposztát és különleges, szőlőlevélbe göngyölt, vagy vegetariánus szármát készíthettek a versenyzők.

A Topolyai fiúk csapata nem először állt össze a szármafőzés kedvéért, néhány éve az övéké volt a főnyeremény

A Topolyai fiúk csapata nem először állt össze a szármafőzés kedvéért, néhány éve az övéké volt a főnyeremény


A Szármafesztivál ezúttal sem csak a főzésről és a vetélkedésről szólt, inkább a barátokkal, munkatársakkal együtt eltöltött időről, kikapcsolódásról. Már a délelőtti órákban fokozta a hangulatot a Juhász zenekar koncertje, többen táncra is perdültek, de a felállított szabadtéri színpadon megtartották a bajsai Agios Dimitrios borrend avatási szertartását, két új borlovagot is felavattak ünnepélyes keretek között. Szatmári Adrián községi elnök is köszöntötte a megjelenteket. Topolya község polgármestere köszönetet mondott a szervezőknek és emlékeztetett arra, hogy 2013-ban, amikor a tájház udvarában tartották meg a rendezvényt, mindössze tíz csapat nevezett be a versenyre, de azóta széles környezetben is elismert gasztrofesztivállá nőtte ki magát a topolyai szármafesztivál. Délután a Ravnica zenekar fellépése, a kiadós ebéd és az eredményhirdetés után pedig a Szomszéd Fiúk koncertje szórakoztatta a népes közönséget.

A Sinovi Severa Motoros Klub tagjai jótékonysági akció keretében lángost sütöttek reggelire

A Sinovi Severa Motoros Klub tagjai jótékonysági akció keretében lángost sütöttek reggelire


A Sinovi Severa Motoros Klub tagjai, akiknek standja a legszebb stand elismerésben részesült, jótékonysági akciót is szerveztek. Reggelire lángost sütöttek és az eladásából befolyó pénzösszeget az apa nélkül maradt sokgyermekes Szarvák család megsegítésére ajánlották fel.
A neves szakácsokból álló bíráló-bizottságnak ezúttal sem volt könnyű dolga eldönteni, hogy ki találta el a legjobb ízharmóniát, de megítélésük szerint is sok finom étel készült, hiszen több bronz-, ezüst- és aranyérmet osztottak ki, a legjobb három csapat serleget vehetett át, és értékes jutalomban részesültek a támogatóknak köszönhetően: a Kinga-tanya csapata főzte a legjobb különleges szármát, Ferenc Csaba csapata lett a klasszikus kategória első helyezettje, és a kiemelt első helyet és a nyolc személyre szóló, egy hétvégére szóló gyógyfürdőbelépőt a Kisbácska Szklerózis Multiplex Egyesület tagjaiból álló csapat kapta, melynek főszakácsa Facskó Sándor volt.
Az idei fesztivál ideje alatt a helyszínen ideiglenes oltópontot alakítottak ki, a Piac Közvállalat vásártéri irodájában regisztráció nélkül is felvehették az érdeklődők a koronavírus elleni védőoltást, és mintegy harmincan éltek is ezzel a lehetőséggel.

Borlovagokat is avattak

Borlovagokat is avattak


S mint ahogy a helyszínen készült fotók is bizonyítják, a töltött káposztának ezúttal is nagy sikere volt: a közös munka, a finom ételek és italok elfogyasztása, a jó társaság, önfeledt barátkozás, munkatársak, rokonok, ismerősök találkozása a november eleji hétvégén ismét bebizonyította, hogy a szervezők jól választottak jelmondatot – a szárma összeköti az embereket, „Szárma ‒ Connecting people!”

Az eredményhirdetés pillanatai

Az eredményhirdetés pillanatai