2024. április 27., szombat

Synergy – egy fesztivál, amely összeköt

December 6-ától hét előadást láthat a közönség Újvidéken – Az idei rendezvény humanitárius adományokra is lehetőséget biztosít

Az Újvidéki Színházban szerdán sajtótájékoztatót tartottak, melynek során beharangozták a negyedik Synergy WTF Nyelvi Kisebbségi Színházak Nemzetközi Fesztiválját, amely december 6-a és 12-e között kerül majd megrendezésre. Az eseményen jelen volt Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, Dalibor Rožić, a Városi Kulturális Tanács tagja, Lazar Jovanov, az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa Alapítvány képviselője, valamint Dévai Tibor, a Synergy szervezőcsapatának tagja is. A fesztivált először 2017-ben rendezték meg, melynek során olyan színházi társulatok vesznek részt, amelyek az adott ország kisebbségi nyelvén játszva hiteles kifejezési módot képviselnek. Ez az elképzelés idővel bővült, így mostanság olyan színdarabok is bemutatásra kerülhetnek, amelyek kisebbségi kérdésekkel foglalkoznak, de nem kisebbségi társulatok adnak elő.

Venczel Valentin elmondta, hogy a negyedik Synergy fesztivál tavaly került volna megszervezésre, azonban a járványhelyzet miatt az idei évre halasztották el.

Már pusztán az a tény, hogy képesek vagyunk a rendezvényt az idei évben megszervezni egy hatalmas lépést jelent. Az idei fesztivál egyfajta támpontja lesz a következő évben megrendezésre kerülő ötödik Synergy-nek, amely városunk Európa Kulturális Fővárosa programjainak keretein belül kerül bemutatásra – mondta Venczel.

Kihangsúlyozta annak jelentőségét, hogy az esemény alapító társulatai öt év után is készek az együttműködésre és hajlandóságot mutatnak arra is, hogy közösen építsék a kisebbségi színházak nemzetközi szervezetét, amelynek az Újvidéki Színház a székhelye.

Az a tény, hogy a különböző nemzetiségű és különféle kisebbségi nyelveken tevékenykedő művészek immáron már öt éve együttműködnek és továbbra is tervezik a jövőt, úgy gondolom, hogy ez nagyon jelentős és értékes hozadéka a Synergy fesztiválnak – hangsúlyozta ki Venczel.

Elmondása szerint az idei fesztivál során hét előadás kerül majd bemutatásra, amelyet hat színházi társulat fog előadni. Az első színdarabot a nagyváradi Szigligeti Színház magyar társulata fogja bemutatni, amely a Tigris címet viseli. Ezt követi az Álom Milenáról című produkció, amelyet a belgrádi Artista művészei adnak elő. A mülheimi An der Ruhr Színházának Maluba színtársulata, amely szír színészekből áll, két előadást mutatnak be, mégpedig a Tiszta formalitás és a Danton visszatérése című színdarabokat. A bukaresti Állami Zsidó Színház társulata az Einstein árulása, míg a budapesti Amfiteatar görög színészekből álló gárdája pedig az Ödipusz király című produkcióját mutatják be a közönségnek. Az előadássorozatot végül a varazsdi Horvát Népszínház társulatának tagjai zárják, mégpedig a Vigyázz az ürességre című színdarabbal. A programot a Kal Rock ’N’ Roma együttesének fellépése színesíti majd.

Dévai Tibor kiemelte, hogy az idei fesztivál során a meghívott társulatok nagyon szívesen vállalták a részvételt, azonban a járványhelyzet bizonytalan alakulása miatt mégis fennáll annak a lehetősége is, hogy egy-egy társulat nem tud majd részt venni az eseményen.

– Fontos megemlíteni, hogy az idei fesztiválnak humanitárius jellege lesz, ugyanis nem árusítunk belépőjegyeket, hanem kihelyezünk egy dobozt, amelybe a látogatók beletehetik a pénzbeli adományaikat. Az összegyűlt összeget ezt követően az újvidéki Dr. Milan Petrović iskolának adományozni, ahova testi és lelki fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok is járnak – mondta Dévai.

Elmondása szerint ezek a fiatalok különféle kis ajándékok, kulcstartók, mágnesek kidolgozásában is részt vesznek majd.