2024. április 26., péntek
FORMULA–1

Verstappen meglógott Mexikóban

Újabb lépést tett első F1-es bajnoki címe felé Max Verstappen, miután a Red Bull erődemonstrációt tartott az egy év kihagyás után a naptárba visszatérő mexikóvárosi pályán. A magaslaton lévő helyszín hagyományosan az energiaitalosok felségterülete, ami már az edzéseken ismét kirajzolódott, Sergio Pérez ráadásul először érkezett győzelmi esélyekkel a lelátókra különleges hangulatot varázsoló hazai közönsége elé. Az időmérőre aztán váratlanul fordult a kocka, és a Mercedes vette át a kezdeményezést, az év végi elbocsátásának bejelentése óta megtáltosodott Valtteri Bottas szerzett pole-t Lewis Hamilton előtt. A verseny kulcsfontosságú pillanatát a rajt jelentette: a két Mercedes egymás mellé húzódva próbálta védeni a vezetést, Verstappen azonban szabad utat talált a külső íven, és mindkét fekete autó mellett elsuhant az első kanyarban, Bottas ráadásul Daniel Ricciardóval koccant, és mindketten a mezőny végére estek. A Red Bull hollandját innentől nem lehetett beérni, Hamilton és a Mercedes pedig a Pérez elleni védekezésre helyezte át a hangsúlyt. Elcsúsztatott gumitaktikával a mexikói a hajrában megközelítette a britet, de előzni már nem tudott, ám így is először állt dobogóra hazai pályán. A Mercedes a második helyet is sikerként élte meg, sejtésük szerint a rajt megnyerésével sem tudták volna tartani Verstappent, aki harmadszor nyert ezen a pályán, négy futammal a vége előtt már 19 ponttal vezet, az utóbbi hetekben pedig egyértelműen a Red Bullnál látszik a technikai fölény, akik a csapatok tabelláján is ledolgozták hátrányukat. Pierre Gasly újabb, szinte észrevétlen remek eredménnyel lett negyedik úgy, hogy a Ferrarik sem tudtak a nyomába érni. Charles Leclerc és Carlos Sainz 5–6. helye azonban így is értékes volt a csapatnak, amely a legutóbbi motorfejlesztés óta a McLaren fölé kerekedett, most pedig a tabellán is átugrotta csupán egy pontot szerző fő riválisát.

A Mexikóvárosi Nagydíj végeredménye: 1. Max Verstappen (Red Bull) 1:38:39,086, 2. Lewis Hamilton (Mercedes) +16,5 másodperc hátrány, 3. Sergio Pérez (Red Bull) +17,7, 4. Pierre Gasly (AlphaTauri) +1:03,8, 5. Charles Leclerc (Ferrari) +1:21,0 stb.

A világbajnokság állása, pilóták: 1. Verstappen 312,5 pont, 2. Hamilton 293,5, 3. Bottas 185, 4. Pérez 165, 5. Norris 150 stb. Csapatok: 1. Mercedes 478,5, 2. Red Bull 477,5, 3. Ferrari 268,5, 4. McLaren 255, 5. Alpine 106 stb.