2024. március 29., péntek

Jogtudományi előadások az ösztöndíjasoknak

Az elsőéves joghallgatóknak tartott órát dr. Várady Tibor és dr. Pásztor Bálint

Előadást tartott szombaton dr. Pásztor Bálint egyetemi docens és dr. Várady Tibor professzor azoknak a jogászhallgatóknak, akik a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjában részesülnek Magyarország Igazságügyi Minisztériumának támogatásával. Az előadásokat a Magyar Nemzeti Tanács székházában szervezték meg.

Mint dr. Pásztor Bálint az előadás előtt adott sajtónyilatkozatában elmondta, bízik abban, hogy az órák pluszlöketet adnak az ösztöndíjasoknak, akik még csak pár hete kezdték meg tanulmányaikat.

– A hallgatók számára, de közösségi szempontból is fontos, hogy az akadémikus professzor vállalta ezt az előadást. Motivációs szempontból is fontos az, hogy a vajdasági magyarság legnagyobb jogtudósa, jogászprofesszora tart nekik előadást rögtön a tanulmányaik kezdetén. Ez pluszlöketet ad ahhoz, hogy tanuljanak, és hogy a vajdasági magyarság a következő években új, fiatal, tettre kész, pályakezdő jogászokkal gazdagodhasson. Nekem egyetemi oktatóként is az a tapasztalatom, hogy az elmúlt évek egyik legsikeresebb kisebbségpolitikai kezdeményezése és eredménye az, hogy a vajdasági magyar fiatal joghallgatók ösztöndíjban részesülhetnek – emelte ki dr. Pásztor Bálint.

Dr. Várady Tibor azt nyilatkozta, egy jogásznak magyarul és szerbül is ismernie kell a jogi terminológiát, hogy ezáltal része lehessen a magyar nyelvű igazságszolgáltatásnak és közigazgatásnak.

Dr. Pásztor Bálint, dr. Várady Tibor és Hajnal Jenő (Fotó: Lackó Varjú Sára)

Dr. Pásztor Bálint, dr. Várady Tibor és Hajnal Jenő (Fotó: Lackó Varjú Sára)

– Amióta létezik kisebbségi magyar élet, azóta a jogászoknak fontos szerepük volt a kisebbségi társadalomban, és nagyon fontos, hogy legyenek továbbra is az oktatók között jogászok. Korábban többen voltunk, de most is vannak, például Pásztor Bálint, Dudás Attila és mások is, s roppant fontos, hogy legyenek magyar jogászok és magyar joghallgatók, ezért jó, hogy a képzést a Magyar Nemzeti Tanács segíti, mert ezáltal lehetségessé válik a folytatás – fogalmazott a professzor.

A tervek szerint a jövőben is tartanak hasonló előadásokat az ösztöndíjasoknak, s mint dr. Pásztor Bálint elmondta, nagyon fontos, hogy a joghallgatók az egyetemi óráikon kívül olyan szakemberek előadásait is hallhassák, akikkel az egyetemi előadótermekben nem találkozhatnak.

Az MNT által meghirdetett jogászösztöndíj-pályázatra 17 elsőéves hallgató jelentkezett, és mindannyian ösztöndíjban részesültek. Közülük öten az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán, 12-en pedig az újvidéki Gazdasági Akadémia Univerzitás Gazdasági és Igazságügyi Jogi Karának kihelyezett szabadkai tagozatán tanulnak. Az ösztöndíjasok októbertől, tanévenként 10 hónapon keresztül havi nettó 100 ezer forint dinár ellenértékének megfelelő támogatásban részesülnek.