2024. április 26., péntek

A hatékonyabb jégvédelemért

Felújítják a bajsai időjárás-megfigyelő állomást és a hozzá tartozó rakétakilövő pontok egy részét

A bajsai radarközpontba látogatott Igor Mirović tartományi kormányfő, ahol megtekintette az épületben folyó munkát. A találkozón elhangzott, hogy zajlik a Bácska és Bánát egy részét fedő bajsai időjárás-megfigyelő radarrendszer korszerűsítése, vagyis automatizációja.

A munkálatok felügyelője mint állami szerv a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet, amely Vajdaság területén együttműködik a Tartományi Mezőgazdasági, Víz- és Erdőgazdálkodási Titkársággal.

Mirović elmondta, hogy Vajdaság két évvel ezelőtt kapcsolódott be abba a mezőgazdasági minisztérium, valamint a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet által felügyelt országos projektumba, amely a radarközpontok és a kilövőállomások korszerűsítését tűzte ki célul. A projektumra 1 milliárd 350 ezer dinárt szánt a tartomány. A Fruška gora hegység meteorológiai megfigyelőállomásán már befejeződött a felújítás, most következik a bajsai központ korszerűsítése.

– A hatékonyabb, modernizált állomás szinte egy gombnyomásra tud majd működni a jövőben, és ezután már csupán egy személy jelenléte elegendő lesz, hogy több rakétapontot felügyeljen és működtessen. Ez jelentősen lerövidíti majd a kilövetési időt. Számításaink szerint 30–40 százalékkal csökken majd a jégverés kockázata. A tartomány területén kiépült jégvédelmi rendszer teljes felújítását 2023-ra tudjuk elvégezni több fázisban – mondta a tartományi kormányfő, és hozzátette, hogy a felújított, Szerémséget lefedő radarállomás jól vizsgázott idén júniusban, amikor több mint 400 rakétát lőttek fel a veszélyes felhőkre.

– Az ország történetében első alkalommal történt ennyi rakétával védekezés jégfelhők ellen. Ruma község területén volt a legkritikusabb a helyzet, és csak magunkban tehetjük fel a kérdést, hogy mi történt volna, ha nem áll rendelkezésünkre a korszerűsített, automatizált jégvédelmi hálózat – nyilatkozta Igor Mirović.

Jugoslav Nikolić, a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet igazgatója rámutatott arra, hogy a jégverést igazából megakadályozni nem lehet, de fel lehet rá készülni, és csökkenteni lehet az általa okozott károkat.

– Eddig úgy működött a rakétakilövés, hogy a meteorológusok riasztását követően értesítve lett az adott rakétapont felelőse, aki személyesen intézte a rakéták kilövését a megadott koordináták alapján. A jövőben minden automatikusan, egy gombnyomásra történik majd, a szakemberek döntése alapján – mondta Nikolić, aki hozzátette azt is, hogy Vajdaság területén 389 jégvédelmi pont automatizációját kezdték meg.

A tartományi kormány eddig 118 rakétapont felújítását támogatta 20 olyan község esetében, amit a Tarcal-hegyen működő radarközpontból felügyelnek. A bajsai megfigyelőállomás hatáskörébe tartozó további 16 község területén kihelyezett 141 esetében írta alá az automatizációról szóló megállapodást, illetve az Antalfalva (Kovačica) községi számosi radarközponthoz tartozó 130 rakétaállomás felújítását is támogatja.

A bajsai időjárás-megfigyelő radarrendszer hatáskörébe tartozó 47 rakétaállomás automatizációjának az első szakasza történt meg. Év végéig várható, hogy befejeződik a felújítás első része. Ez a bajsai központ hardver-szoftver, illetve teljes telekommunikációs felszerelésének a korszerűsítését is jelenti majd. Ezt követően a számosi radarközpont felújításának az első fázisa történik meg, valamint a hatáskörébe tartozó 37 jégvédelmi állomás automatizációja. A tervek szerint a következő év áprilisának közepére fejeződik be a két radarközpont felújításának első szakasza.

A látogatásnál jelen volt Szatmári Adrián polgármester is. Topolya önkormányzata a községi költségvetésből ebben az évben 2,1 millió dinár értékben vásárolt jégvédelmi rakétákat.