2024. április 26., péntek

Reális és felelősségteljes

A városi költségvetés megvalósulásáról tárgyaltak a szabadkai képviselő-testület ülésén

Szabadka város idénre vonatkozó költségvetése 7,26 milliárd dinárt tesz ki, a városi képviselő-testület szeptemberben megtartott ülésén meghozott módosítás értelmében. Az év első kilenc hónapjában a tervezett bevételek csaknem hetvennégy százalékban valósultak meg, ami igen jó eredménynek mondható, és lehetőséget nyújt arra, hogy az év végére ez az eredmény elérje a száz százalékot. A költségvetés megvalósulásáról szóló beszámolóról és egyebekről is határoztak tegnap a szabadkai városi képviselő-testület 15., rendes ülésén.

A képviselő-testület csütörtöki ülésén 34 napirendi ponttal kapcsolatban mondhatták el véleményüket, illetve szavazhattak a képviselők. A napirendi pontok közül kiemelkedik a város tervezett költségvetésének az év első kilenc hónapjában történt megvalósításáról elhangzott beszámoló elfogadásáról szóló záróhatározat, amelyre mind a hatalmi koalíció, mind az ellenzék részéről több képviselő megjegyzést tett.

Mindegyikük pozitívan értékelte a megvalósítás fokát, ám egyes képviselők az ellenzék sorából hangot adtak azon véleményüknek, hogy a költségvetés lehetőséget teremtene bizonyos, eddig elhanyagolt infrastrukturális beruházások megvalósításához is.

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere a médiának elmondta, hogy a városnak egy komoly tartozást sikerült csökkentenie.

– A bevételek 73,71 százalékban valósultak meg, ami 13,93 százalékkal magasabb, mint a múlt év azonos időszakában. A sikeres megvalósítást több tényező tette lehetővé, de elsősorban annak köszönhető, hogy a költségvetést a realitások talaján állva és felelősségteljesen alakítottuk ki, ugyanakkor az is közrejátszott benne, hogy az ország vezetése olyan gazdaságsegítő intézkedéseket hajtott végre, amelyek stabilizálták a gazdasági aktivitásokat, ez pedig a fizetések után befizetett adók növekedését eredményezte. Amikor tavaly augusztusban elfoglaltam Szabadka polgármesteri székét, 214 millió dináros hiteltörlesztési kötelezettséget vettem át. A tartozást sikerült 71 millió dinárra csökkenteni, és bízunk benne, hogy az év végéig visszafizetjük a fennmaradt összeget, aminek köszönhetően csak a város lesz a katonai létesítmények tulajdonosa – fogalmazott a polgármester.

A Szabadka Polgári Mozgalma frakció többségében támogatta a költségvetés megvalósulásáról szóló záróhatározatot, a képviselőcsoport Szerbiai Demokrata Párti tagja, Jelica Santrač azonban ellenezte.

Elmondása szerint továbbra is több kommunális probléma van a városban.

– A terepen azt tapasztaltuk, hogy a polgárok nem elégedettek azzal, ami a városban történik. Nem mondom azt, hogy semmiféle előrelépés nem történt az elmúlt időszakban, de továbbra is több olyan kommunális problémával szembesülnek a lakosok, amik megoldása érdekében évtizedek óta nincs előrelépés, függetlenül attól, hogy éppen ki van hatalmon – fogalmazott a képviselő.
A hatalmi koalíció részét képező Vajdasági Magyar Szövetség képviselői egyhangúlag támogatták a büdzsé megvalósulásáról szóló határozatot, és mint Nágel János frakcióvezető fogalmazott, a költségvetés tekintetében az utóbbi években folyamatos emelkedés figyelhető meg.

– Az eredmények impozánsak, és az ellenzék többsége is támogatta a beszámoló elfogadását. A 75 százalékos megvalósulás talán ideálisnak is mondható. A városnak az év első kilenc hónapjában 5,5 milliárd dinár bevétele volt, 800 millió dinárral több, mint a múlt évben. Ha tovább elemezzük az adatokat és visszatekintünk az elmúlt időszakra, azt láthatjuk, hogy 2016 óta fokozatos a növekedés, a bevételek hat év alatt 67 százalékkal növekedtek – mondta Nágel János.

A költségvetés 2021 januárja és szeptembere közötti megvalósulásáról szóló beszámolót végül 54 igen szavazattal fogadták el, két képviselő viszont ellenezte.

A városi képviselő-testület tegnapi ülésén döntés született a Vasutas település, Makkhetes és Kisradanovác helyi közösségek bizonyos része általános szabályozási tervének módosításáról is, amit a vasúthálózat felújítása tett szükségessé.

Az ülés napirendjén szerepelt a városhoz tartozó több közvállalat alapszabályának módosítása is, ami a bunyevác nyelv hivatalos használatba vételének újabb lépését jelenti. Emellett több személyi kérdésről is döntés született, ugyanakkor a polgári védelem megszervezéséről és működéséről, valamint az egyetemisták ösztöndíjazásáról szóló rendeletet is módosították.