2024. április 26., péntek

Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Újraindult a Ringató Óbecsén

Az óbecsei Than Emlékházban minden pénteken 15.30-kor újraindult a Ringató, ami tulajdonképpen egyfajta zenei nevelési módszer. A programot Lukács Sára vezeti.

– A Ringató oldalát már évek óta követem és sokszor motoszkált a fejemben, hogy milyen lehet, mi a módszertani alapja, mi a célja. Tavaly nyáron a külhoni magyaroknak induló Ringató-képzésen pedig alkalmam volt ezt megtanulni. Egy nagyon kedves Ringatós munkatársnőm ajánlott engem, hogy alkalmas lennék erre. A gyógypedagógiai és logopédiai munkámból kifolyólag jól gondolta ezt. Számos néptáncos év van mögöttem, olyan családból származom, ahol a mondókák, ölbéli játékok, zötyögtetők kisgyermekkorunk része volt. Örültem az ajánlásnak, hogy ezt is megtanulhatom. Miután befejeztem a képzést, jelentkeztem a Magyar Nemzeti Tanácsnál, hogy számíthatnak rám. Így kerültem ahhoz, hogy Ringató foglalkozásokat vezessek, melyek számomra is felemelő, lélekmelengető érzéssel bírnak. Az idén októberben indultak újra a foglalkozások, én Óbecsét, Szenttamást és Magyarcsernyét kaptam. Heti vagy kétheti rendszerességgel utazok a helyszínekre és harminc perces foglalkozást tartok – mondta Lukács Sára.

Fontos, hogy a foglalkozások helye és ideje elérjen azokhoz a szülőkhöz, akiknek 0-5 éves gyermeke van, elsősorban ők a célközönség.

– Szeretettel várjuk a kisgyermeket tervező családokat, várandós kismamákat is, hogy sok-sok dalt, mondókát sajátítsanak el a kis jövevény érkezése előtt, ugyanis fontos kiemelni, hogy amiket itt a Ringatón tanulunk, a szülők hazaviszik és otthon is előveszik a gyermekekkel való időtöltés során. Tapasztalatom szerint a szülők nehezebben nyílnak meg egy ilyen foglalkozáson, hiszen sokat énekelünk. Mindig elmondom, hogy bátran énekeljenek, hogy jól megtanulják ezeket és a közös éneklés számukra is kikapcsolódással, feltöltődéssel bír – tette hozzá a foglalkozás vezetője.