2024. április 27., szombat

Kiváló, csak lassú

A gyakorlatban nem olyan sikeres a Nyitott Balkán kooperáció, mint papíron – Implementációs Tanácsot hoznak létre az érintett országok

Abban állapodtak meg csütörtökön Belgrádban a Nyitott Balkán kezdeményezésben részt vevő államok vezetői, hogy létrehoznak egy Implementációs Tanácsot, amelynek a politikai megállapodások gyakorlati alkalmazásáért kell felelnie. Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia tisztségviselői szerint ugyanis az eddigiek alapján az mondható el, hogy a tárgyalások során meglehetősen gyorsan születnek megegyezések, egyetértenek az országok számos új döntés kapcsán, nehezebb azonban a terepen is alkalmazni ezeket a megállapodásokat, állandó a késlekedés.

Aleksandar Vučić szerb államfő Edi Rama albán kormányfőt és Nikola Dimitrov észak-macedóniai kormányfőhelyettest látta vendégül ma a Nyitott Balkán együttműködéssel kapcsolatos megbeszélések újabb fordulóján. Zoran Zaev észak-macedóniai kormányfő technikai mandátumát tölti, lemondott pártjának rossz helyhatósági választási szereplését követően a miniszterelnöki és a pártvezetői tisztségről is, s nem vesz részt találkozókon sem, így helyettese érkezett a szerb fővárosba. Találkoztak a politikusok a gazdasági élet képviselőivel, akik éppen arra panaszkodtak, hogy a határokon nem minden történik olyan zökkenőmentesen, ahogyan az aláírt megállapodásoknak azt garantálni kellene. Vučić a találkozót követően megtartott sajtótájékoztatón példaként kiemelte, megtörtént, hogy a tejszállítók péntek estétől hétfő reggelig vártak az átkelőn, de az is, hogy a gyümölcsös kamionoknak harminc órán át kellett vesztegelniük a határon: mindez egyáltalán nem áll összhangban a megbeszéltekkel, ezért kell további ellenőrző mechanizmust teremteni, értékelte. A következő tíz napban találkoznak a vámőrségnek, különböző ügynökségeknek, felügyelőségeknek a képviselőivel, szavatolni kell ugyanis az áru szabad és gyors mozgását. Mindhárom állam esetében elmondható, hogy lemaradásban van a fejlett európai országokhoz képest, ezt a lemaradást pedig csakis a kereskedelemnek a növelésével, a gazdaság erősítésével lehet letornázni, biztosan nem várakozásokkal, jelentette ki Vučić. Az államelnök bejelentette, karácsony és újév között, vagyis január elseje előtt még egy megbeszélést tartanak Tiranában, akkor a munkaengedélyek kiadásának liberalizálásáról lesz majd szó, ami elengedhetetlen a munkások régióban tartásához.

Örömmel nyugtázták az országok vezetői, hogy a gazdasági tényezők száz százaléka teljes támogatásáról biztosította a Nyitott Balkánt, gyorsabb és sikeresebb alkalmazását várják azonban el az egyezményeknek. A cégekkel folytatott megbeszélésen 22 holding képviselői voltak jelen, melyek 184 vállalatot integrálnak. A vezetők tárgyaltak az Atlanti Tanács képviselőivel is.

Az albán kormányfő úgy értékelte, eljött az ideje, hogy a cégekre, forgalmazókra, munkásokra, egyetemi hallgatókra fókuszáljanak, s tegnap ennek kezdetét láthattuk. Rama elmondta, túl sokat kell várakozni a különféle ellenőrzések miatt, hatékonyabb rendszert kell alkotni. Mint mondta, a három ország gazdasága külön-külön kicsi, de együtt nagyobb erőt képviselnek a kereskedelem és beruházásvonzás területén.

Dimitrov egy valódi európai kezdeményezésnek nevezte a Nyitott Balkánt, s meggyőződésének adott hangot: Észak-Macedónia nem fogja elhagyni azt, akkor sem, ha politikai változások állnak be. Úgy fogalmazott, a nyugat-balkáni államoknak nem problémákat kell bevinniük az Európai Unióba, hanem könnyíteni saját csatlakozásukat. Ebben kulcsfontosságú az együttműködés és a szolidaritás, értékelte.