2024. április 26., péntek

Lenyűgöző természeti jelenség a Tiszti strandnál

A Duna alacsony vízállása miatt az utóbbi napokban a Tiszti strand környéke a nyári hónapokban megszokott látványhoz képest szinte a felismerhetetlenségig megváltozott. Az erős szél ellenére a víz felülete viszonylag nyugodt, a töltés közepén pedig két, parton ragadt teherhajót lehet látni.

Több uszályt a Tiszti strandhoz közeli partszakaszon kötöttek ki. A kezelőik valószínűleg a kedvezőbb hajózási körülményekre várnak. A megfeneklett hajók felé közeledve az újonnan kialakult partszakasz egyre inkább szélesedik, az egykori part pedig hihetetlenül távolinak tűnik. A Šangaj városrész még talán sosem volt ennyire közel a strandhoz, a nem mindennapi látvány számos kíváncsi polgárt idevonzott.

(Fotó: Ótos András felvétele)

(Fotó: Ótos András felvétele)

Ők most szabadon sétálhatnak a folyó kiszáradt medrében. Kevesen emlékeznek már azokra az időkre, amikor az alacsony vízállás ennyire megváltoztatta a Tiszti strand és a Duna arculatát.

Mindenképp megéri elsétálni ide, és megcsodálni ezt a különös, de mégis gyönyörű látványt.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet adatai szerint kedden a városban a vízállás 34 centiméteres volt. A Duna vízállása történelmi minimumon 1909-ben volt, amikor a városi mérőponton –134 centimétert jegyeztek.