2024. április 27., szombat

Tisztelgés a hősi halottak előtt

A háborús konfliktusokban elhunytakra emlékeztek Bácskossuthfalván

Koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak a háborúkban elesett falubeli áldozatok tiszteletére kedden délután Bácskossuthfalván a Monográfia Helytörténeti Egyesület szervezésében, a helyi közösség és az Id. Kovács Gyula Általános Iskola közreműködésével, magánszemélyek jelenlétében.

Elsőként az I. világégésben elhunyt katonák tiszteletére a Kossuth parkban Crnkovity Éva, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola tanára felolvasta Gyóni Géza Csak egy éjszakára című versét. Nagy Tibor történész megemlékezésében szót emelt valamennyi ismert vagy ismeretlen helyen nyugvó katona tiszteletéért, aki életével fizetett a háborús konfliktusok valamelyikében.

– November 1-én, 2-án megemlékezünk elhunyt szeretteinkről, és nekünk, keresztényeknek természetes, hogy meglátogatjuk a temetőt, virágot viszünk ki, gyertyát gyújtunk, imát mormolunk a hozzánk egykor közel állókért. Nem mindenkinek van olyan szerencséje, hogy jelölt sírban nyugszik. A temetőkben felállított közkeresztek azokért is állnak, akiknek civilként vagy katonaként ma már nem él hozzátartozója, vagy ismeretlen helyen nyugszik, esetleg tömegsírban. Még ha nevüket, arcukat nem is tudjuk pontosan, még megsárgult fotó sem maradt utánuk, róluk is meg kell emlékeznünk, hiszen sorsközösséget vállaltak velünk a történelem folyamán, és áldozatuk így vagy úgy, de kihat a mi jelen életünkre is. Ebből a faluból származtak, itt éltek bizonyos ideig, innen mentek el, és soha nem tértek vissza. Az életüket adták, talán azért is, hogy nekünk egyszer majd jobb legyen. Ezért nekünk, utódoknak mindig kell, hogy legyen egy gyertyánk, egy szál virágunk, egy imánk ezeknek az embereknek a tiszteletére – zárta beszédét Nagy Tibor.

A jelenlevők ezután gyertyát gyújtottak, és elhelyezték az emlékezés virágait, majd átvonultak a II. világháború áldozatainak az emlékére épült csillag alakú emlékhelyhez.