2024. április 27., szombat

Mélyponton a feldolgozóipar

A szűk ellátási keresztmetszetek egyre súlyosabb gondot okoznak az euróövezet feldolgozóiparának, amelynek beszerzésimenedzser-indexe 8 havi mélypontra gyengült októberben, de még mindig a teljesítmény növekedését jelzi, bár a dinamika lassul.

Az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató kedden azt közölte végleges adatként, hogy az euróövezet feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 58,3 pontra süllyedt októberben, ami gyengébb adat a hóközi 58,5 pontnál és a szeptemberi 58,6 pontnál is.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. Az 50 pont feletti érték esetében a csökkenés a növekedési ütem lassulására utal.

A gyárak továbbra is logisztikai problémákkal, valamint termék- és munkaerőhiánnyal küzdenek, ami jórészt a koronavírus-világjárvány által okozott zavarokra vezethető vissza.

Októberben tavaly július óta legkisebb ütemben nőtt a termelés, és mérséklődött az új megrendelések állományának bővülése – mutatott rá Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza. A szakértő felhívta a figyelmet arra is, hogy az üzleti bizalom egy éve legalacsonyabb szintre süllyedt, a feldolgozóiparban egyre többen növekvő aggodalommal tekintenek az ellátási láncokban keletkezett fennakadásokra, a költségek és az árak emelkedésére. Chris Williamson úgy vélte, hogy az ágazat cégeinek további kihívásokkal kell szembenézniük a következő hónapokban.

A vizsgált nyolc euróövezeti ország közül Hollandiában 62,5 ponttal, kéthavi csúcspontra emelkedett a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe. Az ír mutató ugyancsak kéthavi csúccsal, 62,1 ponton, az olasz négyhavi csúccsal havi 61,1 ponton, az osztrák 60,6 ponton, nyolchavi mélyponton, a görög 58,9 ponton, kéthavi csúcson, a német 57,8 ponton, kilenchavi mélyponton, a spanyol 57,4 ponton, héthavi mélyponton, a francia mutató pedig 53,6 ponton, kilenchavi mélyponton állt októberben.