2024. április 27., szombat

Főhajtás Martonoson

Az ártatlan magyar áldozatokra emlékeztek

Az 1944-ben kivégzett ártatlan magyar áldozatokról emlékeztek meg hétfő délután Martonoson. 1944. november 21-én Martonoson Werner Mihály apátplébános mellett további huszonhárom ártatlan magyar áldozatot végeztek ki a partizánok, miután több napon át kínozták őket.

A hagyományos mindenszentek napi megemlékezést idén is a temetőben, az áldozatoknak állított emlékhelynél tartották, ahol Savelin Zoltán martonosi plébános megáldotta az emlékhelyet. Ezt követően rövid alkalmi műsor következett, majd dr. Forró Lajos, a Délvidék Kutató Központ alelnöke emlékezett vissza az 1944-ben történt eseményekre.

– Itt is gyakorlatilag ugyanaz a forgatókönyv zajlott le, mint a Délvidék más településein. Martonoson ugyan nem nagy tömegben gyűjtötték össze az embereket, itt összesen 25 áldozatról beszélünk. A leventeoktatóról, akit előzőleg vertek agyon a saját udvarán, illetve a pincében összegyűjtött emberekről, akiket később a Tisza-parti Csurgónál lőttek egy tömegsírba. A martonosi események nagyon tragikusak voltak, hiszen itt brutális, embertelen kínzásoknak vetették alá a foglyokat. Rendkívül kegyetlen sors jutott a martonosi áldozatoknak – emlékeztetett dr. Forró Lajos.

Az esemény végén az emlékezés koszorúit elhelyezték az áldozatok hozzátartozói mellett a Vajdasági Magyar Szövetség, a Délvidék Kutató Központ, a martonosi helyi közösség, valamint az önkormányzat képviselői.