2024. április 27., szombat

Spontán, mint a tangó

Vérpezsdítő koncertet adott Zsiga Pál és Székely István Szabadkán

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ Csütörtök esték másképp című rendezvénysorozatának legutóbbi műsora valóban másképp zajlott. Rendhagyó módon a szabadkai Zeneiskola koncerttermében került rá sor, ahova Zsiga Pál hegedűművész és Székely István zongoraművész egy igazi vérpezsdítő tangóestre, zenei időutazásra invitálta a közönséget. A Tangó-mánia című koncert Astor Piazzolla és Carlos Gardel tangóinak hegedűre és zongorára való átdolgozásaiból állt. Az est tulajdonképpen megemlékezés volt, Astor Piazzolla születésének száz éves évfordulója alkalmából került rá sor.

A koncert még azért is számított különlegesnek, mert az elhangzott műveket nem határozták meg előre, a műsor spontán volt, mint a tangó. A közönség – mialatt elmerült a tangó világában –, egyebek közt Piazzolla Histoire du Tango, ismert tangóciklusából hallhatott műveket, például a Bordel 1900-at és a Café 1930-at. Ahogyan azt Székely Istvántól megtudhattuk, ez a ciklus tulajdonképpen arra hivatott, hogy zenén keresztül mutassa be a tangó történetét. Talán kevésbé ismeretes, de Schubert és Bach mellett, Astor Piazzolla is elkészítette az Ave Maria című zenemű saját verzióját. Zsiga Pál elmondása szerint neki ez a kedvence, a közönség pedig ezt a művet is hallhatta.

Tangóest a szabadkai Zeneiskolában (Fotó: Lukács Melinda)

Tangóest a szabadkai Zeneiskolában (Fotó: Lukács Melinda)

Ez a koncert telt házas volt, a szabadkaiak azonban talán hajlamosan megfeledkezni arról, hogy a Zeneiskola szép dísztermében időnként hangversenyeket is tartanak, amelyek nyilvánosak, csak be kell jelentkezni. Ezeken általában diákok, tanárok, de akár világhírű vendégművészek is fellépnek. A zene kedvelőinek megéri utánajárni.