2024. május 11., szombat

A jobb tanulási feltételek érdekében

A tartományi kormány 76 millió dinárral támogatja a vajdasági általános és középiskolák felújítását

A tartományi oktatási titkárság az idén második alkalommal írt ki pályázatot a vajdasági iskolák számára épületfelújítás céljából. A második körben 14 vajdasági általános és 7 középfokú oktatási és nevelési intézmény felújítási és karbantartási munkálatait támogatja. A szerződéseket tegnap Igor Mirović tartományi kormányfő adta át az érintett intézmények képviselőinek. Összesen 76 millió dinárt különítettek el a pályázatra, melyből 57,6 millió dinárt az általános iskolák között, míg 18,4 millió dinárt a középiskolák között osztottak szét.

– Aleksandar Vučić elnök kezdeményezésére hat évvel ezelőtt indult útjára egy átfogó beruházási projekt az iskolai és óvodai intézményekben. Jelentős lépéseket tettünk az iskolák kapacitásának növelése, a beruházások megvalósítása, valamint a tanárok béremelése érdekében – mondta Mirović, aki hozzátette, továbbra is támogatják az oktatási intézményeket annak érdekében, hogy gyerekeknek és tanároknak a lehető legjobb tanulási és munkakörülményeket biztosítsák. A tartományi kormányfő kiemelte, hogy Újvidéken egy új, korszerű iskola építését tervezik, a dél-bánáti Szekerényen (Sefkerin) és a szerémségi Pecsincén (Pećinci) pedig folyamatban van az óvoda építése.

Maksó Éva, az adai iskola igazgatója (Fotó: Dávid Csilla)

Maksó Éva, az adai iskola igazgatója (Fotó: Dávid Csilla)

A szerződések átadásán Mackó Zsuzsanna tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti közösségi altitkár is részt vett.

– A vajdasági iskolákban sajnos még mindig vannak olyan intézmények, ahol gondot okoz a mosdók vagy a vizesgócok állapota. A támogatásra szánt pénz elég nagy összeg ahhoz, hogy a legsürgősebb problémákat orvosolni tudják az intézmények. Összesen 69 pályázó jelentkezett, ami mutatja, hogy nagy az érdeklődés a pályázat iránt, de sajnos nem tudtunk minden pályázót támogatásban részesíteni – emelte ki az altitkár.

A kúlai Petőgi Brigád Általános Iskola az idén második alkalommal pályázott a titkárság pályázatán.

Pozsár Csaba, a kúlai iskola igazgatója átveszi a szerződést (Fotó: Dávid Csilla)

Pozsár Csaba, a kúlai iskola igazgatója átveszi a szerződést (Fotó: Dávid Csilla)

– A második körben tudtunk csak sikeresen pályázni. Mi tetőcserére fordítjuk a kapott összeget, mivel az iskola épületének egyik részén egyenes tető van, amely beázik és komoly problémákat okoz. Körülbelül 4,5 millió dinárt kaptunk, ami fedezi a szükséges összeg több mint felét, a másik részét pedig a helyi önkormányzat fogja biztosítani – mondta Pozsár Csaba, az iskola igazgatója.

Az adai Cseh Károly Általános Iskola pályázata is sikeres elbíráslásban részesült, mintegy 11 millió dinár támogatást kapott.

– Mi a második számú iskolai épületünk javára pályáztunk. Számunkra nagy segítséget jelent ez a lehetőség, ugyanis az iskola épületének egyik szárnya már három éve üresen áll. A szennyvízhálózatunk meghibásodott, ami miatt egy kráter van az épület alatt. Ezt szeretnénk most felújítani, a lehető legrövidebb időn belül – hangsúlyozta Maksó Éva, az iskola igazgatónője.