2024. április 27., szombat

Ismét mostohagyerek az öreg iskola

Várja a lakosok javaslatait a jövő évi befektetésekre a temerini önkormányzat

Nemrég a temeriniek is kézhez kapták azt a felszólítást, amelyben a jövő évi költségvetésről kéri ki a lakosok véleményét a helyi vezetés. A listán felsorolt 11 projektum között a kilencedik, illetve a tizedik helyre került a szennyvíztisztító építése és a csatornahálózat lefektetésének folytatása.

Mint arról korábban beszámoltunk, Temerinben annak ellenére sem kezdték el építeni a tisztítót, hogy 2019 végén a munkálatok megkezdésére 120 millió dinár támogatás érkezett a környezetvédelmi minisztériumtól. Emlékeztetjük olvasóinkat, hogy Mladen Zec polgármester kérdésünkre elmondta: az idén szerződésmódosítást írtak alá a környezetvédelmi minisztériummal, és ennek értelmében ezeket az eszközöket a csatornahálózat kiépítésének folytatására fordítják. A szennyvíztisztító, illetve a csatornahálózat 60 százalékának kiépítési költségét pedig teljes egészében átvállalta a környezetvédelmi minisztérium – számoltunk be a polgármester válaszáról, aki ugyanakkor bejelentette: vízgyár (is) épülhet Temerinben.

MIRE VOKSOLHATNAK (MÉG) A TEMERINIEK?

A polgármester a véleménykutatás céljából készített listán szereplő projektumok közül kiemelte a járeki Bambi óvoda bővítésének jelentőségét. A 100 millió dinár értékű befektetés első fázisának magvalósulását önkormányzati eszközökből biztosítják. E célra már az idén elkülönítettek 30 millió dinárt, a megvalósítástól ugyanis községi szintű gond megoldását remélik: Járekon jelenleg kizárólag iskola-előkészítő csoportok működnek, a napközis és a bölcsödés gyerekeket viszont a Veljko Vlahović Iskoláskor Előtti Intézmény központi épületébe kénytelenek hordani a szülők. A járeki óvoda bővítésével tehát felszabadulnak a helyek a túlterhelt temerini óvodában, és azoknak a kérelmét is elfogadhatják, akiknek helyhiány miatt eddig elutasítottak – magyarázta a polgármester.

A tervek szerint egy kisebb teret alakítanak ki a telepi városrészben levő iskola, óvoda és egészségház épületeinek felújításakor (Fotó: Tóth D. Lívia)

A tervek szerint egy kisebb teret alakítanak ki a telepi városrészben levő iskola, óvoda és egészségház épületeinek felújításakor (Fotó: Tóth D. Lívia)

Zec hangsúlyozta a Kókai Imre Általános Iskola telepi épületének felújítását: a projektum magába foglalja a Temerini Egészségház rendelőjének, illetve az óvodaközpont telepi épületének felújítását is. Emellett a Petar Kočić iskola kolóniai épületének tetőszerkezetét is tervezik javítani, s erre a célra már előirányoztak egymillió dinárt a községi büdzséből.

Az oktatási intézmények felújítására vonatkozó egyezmény szerint jövőre várható, hogy köztársasági eszközökből elkezdik a járeki Slavko Rodić Általános Iskola felújítását is. A temerini Petar Kočić és a Kókai Imre, illetve a szőregi Danilo Zelenović általános iskolák után ez lesz a negyedik tanintézmény, amelyet teljesen felújítanak – mondta Zec. A polgármester ugyanakkor hozzátette, hogy a várólistán szerepel a Lukijan Mušicki középiskola is, amely az egykori Szécsen-kastélyban működik. A műemlékvédelem alatt álló épület rekonstrukciója azonban teljesen más hozzáállást igényel, így több szinten is pályáznak a tervdokumentáció elkészítésére és a munkálatok elvégzésére. Az épülethez tartozó kastélypark felújítását azonban már elkezdték: korszerűsítették a közvilágítást és új padokat helyeztek el. A természetvédelem alatt álló terület növényzetének rendezését 2 millió dinárral támogatta a környezetvédelmi minisztérium, és további 2 milliót irányozott elő a helyi vezetés is.

Az idén a művelődési minisztérium 10 millió dináros támogatást ítélt meg a szőregi művelődési otthon építésére: a munkálatok első fázisára az önkormányzat további 7 millió dinárt különített el. A minisztérium támogatásával újították fel a járeki helyi közösség épületének homlokzatát is, jövőre viszont a műemlékvédelem alatt álló épület belső tatarozását végzik el – sorolta a listán szereplő projektumokat a polgármester.

MŰEMLÉKVÉDELEM ALATT, FELÚJÍTÁS NÉLKÜL

A járeki helyi közösség épületéhez hasonlóan a temerini I. helyi közösség székháza is műemlékvédelem alatt áll. Az Ifjúsági Otthonként ismert épületet az idősebb temeriniek még öreg iskolaként emlegetik, hisz a Kókai Imre iskola megépülése előtt itt tanulhattak a temerini magyar diákok. Manapság az épületet a szociális központ is használja, de a nagyterem és a konferenciaterem helyet ad számos civil szervezet rendezvényének is. Ennek ellenére évtizedek óta nem történt jelentősebb felújítás, így mára elöregedett a villamos hálózat, a tető több helyen is beázik, a konyha használhatatlan, az esővíz-elvezető csatornákat pedig már tisztítani sem merik, oly mértékben károsultak – mesélte felkeresésünkre Varga Flórián, az I. helyi közösség titkára.

A tűrhetetlen állapotok ellenére az épület felújítását már évek óta halogatja a helyi vezetés, az idei „kívánságlistára” pedig fel sem került. Az okokról is a polgármestert faggattuk.

– A felsorolt projektumok mellett lehetőséget adtunk arra, hogy a lakosok maguk is írjanak javaslatokat a kérdőívre, így ha fontosnak tartják, inditványozhatják az I. helyi közösség épületének felújítását is. Ez valóban egy olyan projektum, amelyre évek óta nem sikerül támogatást biztosítanunk. Jelentős befektetésre lenne szükség, ugyanis meg kell őrizni a műemlékvédelem alatt álló épület eredetiségét, miközben korszerűsíteni kell a többfunkciós jellegét. Az önkormányzat a saját költségvetéséből rendszerint elkülönít 10 millió dinárt arra a célra, hogy biztosítsa a pályázáshoz szükséges önrészt. Temerin központjában levő, fontos és felismerhető épületről van szó, így folyamatosan arra törekszünk, hogy megteremtsük a feltételeket a megfelelő felújításához.

A temerini önkormányzat az idén csaknem egymilliárd dinár költségvetéssel rendelkezett, a folyamatban lévő, második módosításkor azonban már elérheti az 1,17 milliárdot. A magasabb szintű állami szervek összesen 117 millió dinárral támogatták a temerini önkormányzat idei befektetéseit – válaszolta kérdésünkre a polgármester.