2024. április 25., csütörtök
OKTÓBER A LÁTÁS HÓNAPJA

Egyenlő esélyekkel a vizuális tartalmak terén

A Videó a vakoknak alkalmazás és weboldal nagy segítséget nyújt a látássérültek számára az interneten fellelhető videók befogadásában

A Videó a vakoknak egy olyan projektum, amelynek célja, hogy a közösségi oldalakon és az internetes videómegosztókon található videók vizuális tartalmai a látássérültek számára is minél szélesebb körben bemutatásra kerüljenek. Erre azért van szükség, mert a vakok és gyengénlátók a videók által közvetített információk és ismeretek csupán kis százalékát érthetik meg a látás hiánya miatt.

A Videó a vakoknak alkalmazás és platform audionarráció és leírások segítségével teszi elérhetővé a videókat a látássérültek számára. Ezenkívül a videókhoz készült feliratok a siketvakok számára nyújtanak segítséget, akik a látás- és a hallássérülés miatt nehezen tudnak befogadni egy-egy videót.

A videók leírásainak előkészítésén látó, az elkészült videók tesztelésén pedig gyengénlátó önkéntesek dolgoznak. A magyar fejlesztésű projektum ötletgazdáját, Péter Gábort kérdeztük a részletekről.

Hogyan, milyen ötletből kiindulva jött létre a projektum?
– Az ötlete lényegében abból az alaphelyzetből indult ki , hogy vak édesapám számára gyermekkorom óta sokszor mondtam el, hogy egy adott videón mi látható, és ebből a tapasztalatból kiindulva úgy véltem, hogy ezt a lehetőséget más látássérültek számára is elérhetővé kellene tenni, mert a vak emberek a videók által közvetített ismeretnek csupán kis százalékát érthetik meg a látás hiánya miatt. Ezenkívül az is aktualitást ad a projektumnak, hogy a látássérültek száma folyamatosan nő, illetve a világban az információhoz jutás egyre inkább vizuális tartalmak felé mozdul el. A látássérülteknek szükségük van a látható tartalmak megismerésére. A vakon született gyermekeknek és azoknak a felnőtteknek is, akik később veszítették el a látásukat.

Kiknek szól a Videó a vakoknak projektum?
– Látássérültek és siketvakok számára lehet ez egy lehetőség arra, hogy megismerjék  az internetes videómegosztó portálokon található vizuális tartalmak minél szélesebb körét. A Videó a vakoknak olyan egyedülálló magyar fejlesztés, amely a social media videók esetében magyarázza el a látható tartalmat. A karakterek, a helyszín és a cselekmény alapján adja a lehető legteljesebb körű leírást a látássérült felhasználók számára. De a kezdeményezés hasznos a látók részére is. Hozzájárul ahhoz, hogy felismerjék: miként tudnak jól segíteni a látássérülteknek, és közelebb hozza a látássérültek és a látók közösségét.

Mit kell tudni a technikai háttérről? Hogyan készül a videónarráció és a leírások?
– A projektum két fő részből áll. Van egy mobiltelefonos/számítógépes alkalmazás, amelyen keresztül a látássérültek kereshetnek a narrált  videók között, meghallgathatják a leírásokat, illetve ezen keresztül újabb videók leírását kérhetik. A platform lényege, hogy minden felhasználó a saját igényéhez mérten tudja visszahallgatni egy adott videó leírását. Ez jelenleg a https://app.videoforblind.com/ címen érhető el számukra. Facebook- vagy Google-fiókból lehet belépni, de a fejlesztések még folynak annak érdekében, hogy mindezt tovább bővítsük.
A projektum másik része egy stúdió, mely a látók részére készült. Ezen lehet a fent említett alkalmazáson keresztül kért videókat leírni a látássérültek számára, több nyelven, három szempont alapján. A stúdió támogatja egyébként a leírások írott és hangfájlból meghallgatható formájának használatát is. Ez a https://portal.videoforblind.com/ címen érhető el. A magyar nyelvű oldal webcíme: www.videoavakoknak.hu

Milyen szempontok alapján választják ki a videókat?
– A fő szempontok az ismeretterjesztés, az oktatás és a szórakoztatás, hogy mind az élmény, mind az ismeret és a tudás átadása is megvalósuljon e folyamat során. Különböző témákban gondolkozunk. Ezeket egyrészt mi találjuk érdekesnek, vagy szerintünk érdekes lehet a látássérülteknek, másrészt egy mobilalkalmazás segítségével maguk a látássérültek küldhetnek nekünk kérést a különböző videómegosztó portálok felületén található videók közül. Kidolgozás alatt van egy olyan katalógus kialakítása, amelyre minél több általános kategória felkerülne, és ezek alapján könnyen rá lehet majd keresni a videókra. Ilyen kategóriák például: állat- és növényvilág, család, csillagászat, egészségmegőrzés, emberek, eszközök, gasztronómia, mesék, irodalom stb. Ezek mellett olyan videókat is narrálunk, amelyekre a különböző tankönyvek hivatkoznak.

A projektumban önkéntesek dolgoznak. Mi a feladatuk? Milyen kritériumoknak kell megfelelniük azoknak, akik szeretnének az önkénteseik lenni?
– A látássérült önkéntesek a videónarrálások és az applikáció tesztelését végzik. A látó önkéntesek pedig az applikáción keresztül beérkező látássérültek által kért videók vizuális tartalmának narrálását készítik. A kritériumok nem szigorúak, a jelentkezőknek bizonyos szintű dramaturgiai érzék, empátia, szókincs mindenféleképpen szükséges egy ilyen jellegű feladat elvégzéséhez. Nemsokára megjelenik egy útmutató a stúdió felületén és egy e-learning platformon, mely konkrét példákon keresztül elmagyarázza, milyen videónarrálás könnyítheti meg egy látássérült számára egy videó vizuális tartalmának megértését. Fontosnak tartjuk ugyanakkor, hogy az önkéntesek által készített leírások ne sikerüljenek egyformára, hanem minél színesebb legyen az elérhető tartalom. Az idén eddig már több önkéntes is csatlakozott, az országhatárokon túlról is. Teljesen eltérő háttérrel rendelkeznek, ez is biztosítja, hogy széles körű a paletta.

A vakokon és gyengénlátókon kívül kiknek ajánlják még a weboldalt?
– Siketvakok számára is jó szívvel ajánljuk az oldal használatát, mivel a jövőben a videók vizuális tartalmainak leírásain kívül a videók feliratai is feltöltésre kerülnek. Így a siketvakok elolvashatják mind a szóban elhangzott, mind a látott információkat. Mellettük más fogyatékkal élők és a nem fogyatékossággal élők számára is ajánljuk az oldalt, hiszen ezáltal beláthatnak a látássérültek világába.

Mik a terveik? Szeretnék-e több nyelven elérhetővé tenni a weboldalt?
– Igen, mind a közép-, mind a hosszú távú tervek között szerepel, hogy nemzetközileg minél szélesebb körűvé váljon a projektum, ezáltal a világ számos országában élő látássérültek számára elérhetővé váljanak a videók a videónarrálásokon keresztül. Jelenleg a magyar nyelv mellett főként angol nyelvű videónarrálások szerepelnek az appon, de már most is lehetőség nyílik más nyelvek használatára. A stúdió több nyelvre való fordítása folyamatban van. Célunk, hogy mind a platform, mind a tartalom minél több nyelven elérhető legyen, így e nemzetközi összefogásban az elérhető tartalom is nemzetközivé váljon a célnak megfelelően. Az alkalmazás már most lefordítható, több nyelven elérhető. Ebben sokat segít, hogy az idén mind a hazai, mind a határon túli média is foglalkozott a projektummal. A jövőben is várható külföldi megjelenés, ami sokat segít a látó és látássérült önkéntesek és az esetleges partnerek megszólításában. A Videó a vakoknak alapítvány jelenleg bejegyzés alatt van. Minden támogatás sokat jelent számunkra, hogy minél szélesebb körben működtethessük. Szeretettel fogadjuk azon önkéntesek jelentkezését, akik időnként szívesen elkészítenék egy-egy videó leírását látássérültek számára – mondta Péter Gábor.