2024. április 26., péntek

Mától bírságolnak

Fokozottan ellenőrzik a covid-igazolványok meglétét

Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos kijelentette, hogy a vendéglátó-ipari egységekbe való belépéshez és az ott-tartózkodáshoz szükséges covid-igazolványok törvényesek. Janković az SZRT-nek elmondta, a korlátozó intézkedések jogosak, mint ahogy a koronavírus elleni védőoltás is az.

Jogi szempontból ha az államnak kötelessége a közegészség védelme, akkor joga van ilyen intézkedéseket is bevezetni – mondta Janković. Szerbia kormányának döntése értelmében szombaton 22 órakor megkezdődött a covid-igazolványok ellenőrzése, és október 25-étől, mától büntetik mindazokat, akik ezt az intézkedést nem tartják be. 2400 felügyelő ellenőrzi este 10 óra után, hogy a vendéglátóhelyek zárt részében ülő vendégek, valamint az alkalmazottak rendelkeznek-e nyomtatott vagy digitális oltási igazolással vagy egy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel, illetve 48 óránál nem régebbi negatív antigén teszttel.

A dokumentum hiányában az intézkedést megszegő természetes személyeket 5000, a jogi személyeket 300 ezer, a vállalkozókat 150 ezer, a covid-őröket pedig 30 ezer dinár összegű bírsággal sújtják. A legfrissebb adatok szerint 5733 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba, 61 személy elhunyt, lélegeztetőgépen pedig 289-en vannak.