2024. április 27., szombat

Nem lesz szerb autonómia?

Pristinának esze ágában sincs betartania korábbi ígéretét, ami Belgrád szerint a cinizmus netovábbja

Megkérdőjelezte a vasárnapi helyhatósági választások észak-koszovói lefolyásának szabályosságát és elutasította a Szerb Lista választási ígéretének teljesítését tegnapi televíziós nyilatkozatában Besnik Bislimi koszovói kormányfő-helyettes, a pristinai tárgyalócsoport vezetője. Mint mondta, Koszovóban nem alakítják meg a szerb községek közösségét – melyet egyébként még a 2013-as brüsszeli megállapodás értelmében meg kellett volna tenni – annak ellenére sem, hogy az utóbbi időben ez ismét kulcsfontosságú témát jelent a Belgrád és Pristina közötti tárgyalási folyamatban. Bislimi úgy fogalmazott, nem hajlandók ennek a lépésnek a megtevésére, s a Szerb Lista számára az lenne a legjobb, ha bocsánatot kérne a szavazóitól. „Ha a polgárok azért szavaztak a szerb többségű önkormányzatokban erre az opcióra, mert azt gondolták, megalakítják majd a szerb községek közösségét, akkor most tudniuk kell, hogy manipuláció áldozatainak számítanak”, jelentette ki. Közölte, hogy a Szerb Listának figyelnie kellene arra, mit ígér meg a választási kampányban, ahogyan más pártoknak és listáknak is ügyelniük kell erre, s az ígéretek teljesíthetőségére. A Szerb Lista, tette hozzá, nem először okoz majd csalódást a választóknak, 2017-es ígéreteit sem teljesítette.

A Koha Ditore pristinai napilap portálja arról is beszámolt, hogy a tárgyalócsoport vezetője szerint nem képviselheti egyetlen párt egy adott etnikai közösség érdekeit, vagy amennyiben igen, azt javasolja, hogy a szerbiai albánokat is egy ilyen lista képviselje majd a szerbiai választásokon. Megállapította továbbá, hogy nem tartja reálisnak az észak-koszovói részvételi adatokat. Szerinte nem kizárt, hogy egyesek több községben is leadták a voksukat. Nem tudták egyelőre megállapítani, hogy ez hogyan történt, a gond az, hogy a választási bizottság nem tudta szavatolni a választások szabályosságát a szerbek lakta önkormányzatok területén.

A brüsszeli dialógus folytatásával kapcsolatban elmondta, hogy november végén találkozik Petar Petkovićtyal, a szerb tárgyalócsoport vezetőjével. Albin Kurti koszovói kormányfő és Aleksandar Vučić államfő találkozója egyelőre nincs tervben.

A Bislimi által közöltekre a nap folyamán Petković reagált, aki minden további párbeszéd egyértelmű aláásásaként értelmezte a pristinai kijelentéseket. Az efféle közlések nem szolgálják a helyzet csillapítását, sem a kompromisszumos megoldás érdekében tett erőfeszítéseket, vélekedett. A felelőtlenség és a cinizmus kiteljesedése az a kijelentés, hogy Pristina nem alakítja meg a szerb községek közösségét, amiről korábban Brüsszelben megállapodott. Arra kérte az EU mint közvetítő fél tisztségviselőit, hogy mielőbb reagáljanak az efféle megnyilatkozásokra a brüsszeli megállapodás egyértelmű megsértése miatt.

Közben Brüsszelben tegnap megtartotta első ülését a rendszámtáblák kérdésének rendezésével megbízott vegyes munkacsoport. A testület feladata fél éven belül végleges megoldással előrukkolni.