2024. április 26., péntek

A jó eredmények nem születnek véletlenül

A pénzügyminiszter sikerként könyveli el az EB országjelentését

Az Európai Bizottság (EB) éves jelentése egyértelműen elismeri, hogy Szerbiának a járvány idején sikerült kivédenie a nagyobb gazdasági megrázkódtatásokat, miközben egyes területeken, mint amilyen az adópolitika, haladást ért el. Fontos, hogy az EB felismerte, milyen jelentős lépéseket tett az ország az adóztatásra vonatkozó tárgyalási fejezet keretében – reagált Siniša Mali pénzügyminiszter az EU egyik legfontosabb kormányzati intézményének helyzetértékelésére.

– Ebben a tárgykörben voltunk a legsikeresebbek, ugyanis összehangoltuk az uniós előírásokkal a jövedéki adóról rendelkező törvényt, annak is elsősorban a szeszes italok behozatalára vonatkozó részét, valamint folytattuk az Adóigazgatóság átalakulását célzó program megvalósítását. Megfelelő előkészületi fázisban van a vámuniós kérdéskör, a pénzügyi ellenőrzést illetően pedig az előző jelentési időszakhoz képest felkészültebbek vagyunk – sorolta Mali.

Kiemelte, az országjelentésben az EB nagyra értékelte azt, hogy a járványt megelőző időszak erőteljes gazdasági növekedésének köszönhetően Szerbiának jelentős mértékben sikerült mérsékelnie a válság következményeit, a kormány támogatta a gazdaságot és a lakosságot, emellett pedig tekintélyes arányban növelte a nagyberuházásokat. A miniszter szavai szerint ez a jó gyakorlat jövőre is folytatódik, és a fejlesztéseket illetően ezentúl nemcsak a nagyvárosokra összpontosítanak, hanem az ország egyenletes fejlesztésére, valamint a Szerbia 2025 program célkitűzéseire, nevezetesen arra, hogy négy év múlva az átlagbér 900, az átlagnyugdíj pedig 430 euró legyen. Mali kijelentette, büszke a megőrzött munkahelyekre és arra, hogy a munkanélküliségi ráta tavaly a járványhelyzet ellenére is csökkent. A szerbiai bankszektor stabilitása az EB számára is jól érzékelhető, akárcsak az, hogy a monetáris könnyítések, a moratóriumok és a fizetőképesség növelésére tett intézkedések nyomán a hitelezés dinamikusan növekedett. A pénzügyi tárca vezetője megerősítette, hogy november 1-jén fizetik ki a 2x30 eurós támogatás második részét, majd decemberben még 20 eurót kapnak a nagykorú polgárok. A jó eredmények „nem véletlenül születnek”, átgondolt, komoly munka áll mögöttük, és a két tárgyalási klaszter, vagyis fejezetcsoport (a 3-as, a versenyképességre és a gazdasági növekedésre vonatkozó és a 4-es, környezetvédelmi témákra fókuszáló) megnyitására tett EB-javaslat is az eddigi döntések helyénvalóságát erősíti meg – mondta Mali.

Mint lapunk is beszámolt róla, Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos kedden Strasbourgban az Európai Parlament külügyi Bizottságának mutatta be a Szerbiáról szóló országjelentést, melyben az EB két klaszter megnyitását javasolta.