2024. április 27., szombat
ZENTAGUNARAS

Kukoricatörő verseny Zentagunarason

Egy esemény, ahol kicsi és nagy egyaránt jól érezte magát

Zentagunarason szombaton tizenkettedik alkalommal tartották meg a Hagyományos kukoricatörés elnevezésű rendezvényt. Az eseményt a Mag Hagyományápoló Egyesület szervezte. Sípos Attila, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az esemény keretében a hagyományos kukoricatörést és a hozzá kötődő szokásokat elevenítették fel.

A csapatok készek, indulhat a verseny

A csapatok készek, indulhat a verseny

– Rohanó világunkban megpróbáltuk visszavarázsolni a régi, hagyományos kukoricatörést, amikor még kézzel dolgoztak a törők. Emellett a kukoricatöréshez köthető más munkálatokat is felelevenítettük, mint pl. a kúpba rakás, szárvágás stb. A kukoricatörő csapatok szombaton reggel a tájházban gyülekeztek, ahol hagyományos reggelit kaptak: zsíros kenyeret teával. A járványhelyzet miatt az idei évben a szokásosnál kevesebb, mindössze tíz csapat jelentkezett, de ettől függetlenül nagyon jó időben és jó hangulatban zajlott az esemény. A verseny megkezdése előtt a kukoricatörők és a gazda „megalkudtak” a szedés bérére, mint egykoron. Amikor ez megtörtént, akkor a csapatok kihúzták a parcellaszámot, amelyen ők törték a kukoricát. A törés megkezdése előtt a csapatok egy hagyományos reggelit kellett, hogy összeállítsanak a parcella előtt. Ezt zsűri értékelte, úgyhogy ez is versenyszám volt. A kukoricatörést követően, míg a zsűri értékelt, addig a csapatok zeneszó mellett visszagyalogoltak a tájházba – számolt be az elnök, majd azzal folytatta, hogy a kukoricatöréssel párhuzamosan a tájház udvarán babfőző verseny zajlott. Minden csapat egy kiló babot, egy kenyeret és egy üveg ásványvizet kapott, a többiről nekik kellett gondoskodniuk. A főzőverseny különböző játékok követték – tudtuk meg Sípostól.

– A játékos versenyszámok között volt olyan, hogy kukoricát kellett dobálni a kosárba, a találatokért pont járt. Egy másik versenyszám volt, hogy zsákban tíz kukoricacső közé elrejtettünk három piros csövet. Aki előbb megtalálta ezeket, annak járt a pont. Ezt követte a csutkagóré-építés, majd a zentagunarasi általános iskola diákjai adtak elő alkalmi műsort. A kukoricatörő nap ebéddel és barátkozással zárult – számolt be Sípos.

A helyi általános iskola diákjainak fellépése

A helyi általános iskola diákjainak fellépése

A kukoricatörő nap nemcsak a hagyományok felelevenítéséről szólt, hanem versenyjellege is volt. A különböző versenyszámokban a következő eredmények születtek: kukoricatörésben a szabadkai Dužijanca csapat lett az első, a völgyparti Szélmalom a második és a feketetói Crna Bara Művelődési Egyesület a harmadik. A kukoricatörők reggelije versenyt a helyi Csipkerózsa nyerte, a legszebb dekoráció díját pedig a helyi Armida Nőszervezet kapta. A főzőversenyt a csantavéri Família Kft. csapat nyerte, a második a topolyai Kinga-tanya lett, a harmadik pedig az Armida Nőszervezet. Az ügyességi játékokat a Dužijanca nyerte, őket követi a Feketetó, majd a Csipkerózsa.

A XII. Hagyományos kukoricatörést támogatta a Magyar Nemzeti Tanács, Topolya község önkormányzata és a zentagunarasi helyi közösség. A főtámogatók mellett topolyai és zentagunarasi vállalkozók is hozzájárultak az esemény sikeres lebonyolításához.