2024. április 26., péntek
BAJSA

Tetőcsere után és előtt

Zavartalanul folyik a munka a bajsai általános iskolában

Az idei tanévben magyar és szerb tagozaton 148 diák koptatja a bajsai Testvériség-Egység Általános Iskola padjait, két helyszínen: a faluban, illetve a pannóniai kihelyezett tagozat falai között. A szülők, a gyerekek és persze a tanári kar nagy örömére az idei tanév már a megszokott kerékvágásban kezdődött meg, az egészségügyi előírásokkal összhangban – tudtuk meg Szilágyi Eleonóra igazgatónőtől.

Szilágyi Eleonóra

Szilágyi Eleonóra

– Az idei iskolakezdést megelőzte egy tetőcsere a tavalyi iskolaév végén. Tanintézményünk felén, az iskolánk úgynevezett első részén történtek a munkálatok. Ezt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság nyertes pályázatának köszönhetően tudtuk véghez vinni, mintegy 3,5 millió dinár értékben. A következő nagy lépésünk lesz az épületünk fűtésrendszerének a korszerűsítése, hiszen mi még mindig mazuttal fűtünk. Köztudottan ez egy mára elavult technológia, és előbb-utóbb a környezetvédelmi előírások miatt kivonják a forgalomból. Mivel Bajsán keresztül halad gázvezeték, ezért gázfűtésre térünk át a jövőben. Ezt a megoldást a község támogatásával tudjuk majd megoldani belátható időn belül, vagyis egy gázkazánt kell majd beszereznünk. A munkálatot megelőző igen költséges projektum már elkészült, ami nagy könnyítés számunkra. Egyébként iskolánk fél évszázados épületén a korábbi években kicseréltük a nyílászárókat, de a falak hőszigetelése még előttünk áll, illetve az úgynevezett hátsó részének a tetőcseréje. Az elavult elektromos hálózatra is ráférne egy csere, illetve a tornatermünk igen rossz állapotban van, amire ráférne szintén egy teljes körű felújítás – nyilatkozta az igazgatónő, akitől megtudtuk azt is, hogy nagyszerű tanulmányi eredményekkel büszkélkedhetnek.

– Tanintézményünk diákjai kiemelkedő eredményeket érnek el a minisztérium által előirányozott községi, körzeti és országos versenyeken. A múlt iskolaévben két országos versenyen is fényes helyezést elért diákunk zárta a tanévet technika és technológiából, Laluja Sára és Holló Dávid. Az idei évben is szép eredményeink születtek a községi futóversenyen, illetve egy nyolcadikos diákunk, Pletikosić Martin a Petnica Kutatóállomást látogathatta meg az eredményeinek köszönhetően. Ő egyébként az egyik kiemelkedő tanulónk, aki a legtöbb versenyen vesz részt, sport- és művészeti teljesítményei mellett remekel a természet- és társadalomtudományok területén is – hallhattuk az igazgatónőtől.

A bajsai iskola úgynevezett első felén kicserélték a tetőzetet, azt megelőzően megtörtént a nyílászárók cseréje

A bajsai iskola úgynevezett első felén kicserélték a tetőzetet, azt megelőzően megtörtént a nyílászárók cseréje

– Mint ahogy a község valamennyi iskolája, mi is küzdünk a járvánnyal járó kihívásokkal, úgy a tanári karban, mint a diákjaink körében vannak betegek. Nekünk sem egyszerű megszervezni a helyettesítéseket, de hatalmas szerencsénk van azzal, hogy nyugdíjas kollégáink a segítségünkre sietnek. Így tudtuk eddig megszervezni a zökkenőmentes munkát az iskolánkban – nyilatkozta Szilágyi Eleonóra, aki azt is hozzátette, hogy tanulva a korábbi hirtelen leállásból és az online oktatásra való áttérésből, Bajsán a tanév kezdetétől igyekeznek erre a készenléti pályára állítani a szülőket, az oktatókat.

– Többféle online lehetőséggel kísérleteztek oktatóink, míg végül iskolánk egységesen a Google Classroom applikációra tért rá. Készítettünk mindenkinek egy-egy felületet, és a szülők számára is igény szerint személyesen bemutattuk a használatát, hogy tudják követni a gyermekeik munkáját. Leginkább az internetkapcsolat akadozása okozta a kihívást, emellett azokban a családokban, ahol több gyermeket nevelnek, de egy készülékkel rendelkeznek, nem volt egyszerű összehangolni a kommunikációs csatornákat. Ilyen esetben lehetővé tettük diákjaink számára, hogy az iskola informatika-szaktermében kövessék az online órákat az egészségügyi előírásokkal összhangban – tudtuk meg végül a bajsai általános iskola igazgatónőjétől.