2024. április 26., péntek

Fából „vaskarika”

A zentai Bata Tihamér fa dísztárgyakat, ajándéktárgyakat készít

Egyik alkalommal azt mondja a szomszédom, Bata Tihamér, hogy vett egy lézervágót, és azzal fog különféle fa dolgokat készíteni. Nem nagyon részletezte, hogy hogyan is fest majd ez, meg miket gyárt majd konkrétan, de ez után a beszélgetés után is el-elejtett néha egy-két mondatot azzal kapcsolatban, hogy szinte az egész család tanulja a gép működtetéséhez szükséges program kezelését, és hogy többféle dologgal próbálkoznak, keresik a piaci rést. Aztán egyszer csak feltűnt, hogy egyre gyakrabban érkeznek a házuk elé fuvarozással, áruszállítással foglalkozó kombik, és hoznak-visznek csomagokat. Megbeszéltük hát, hogy átmegyek, megnézem a műhelyüket meg azt, hogy miket gyártanak.
Tihamér nagyon szorgalmas, az udvara mindig rendezett, olyan ezermester, aki a ház körül mindent el tud végezni. Szakmája szerint villanyszerelő, de ha kell, kaput csinál fából, kerti bútort eszkábál raklapból, és bármihez nyúl, abból a végén valami jó sül ki.

A házuk mögé, az udvaruk végébe épített egy műhelyt, oda vezet. A lézervágó működik, éppen valami nagyobb dolgot vág ki, ami órákig eltart. A számítógépen egy olyan program van megnyitva, amelyben a tervezés történik, és annak alapján vágja ki a gép a megfelelő formát. A műhely közepén egy nagy munkaasztal, azon történik az elemek összeillesztése, ragasztása, festése, a csomagolás és minden egyéb. A falon szekrények és polcok, tömve mindenféle apró fa dísztárggyal, vagyis minden olyasmivel, amiket készítenek. A sarokban egy méretes babaházat látok lemezből, mellette különféle lámpabúrákat, valamint hobbikellékeket.

Míg odabent a műhelyben dolgozik a lézervágó, mi a teraszon ülünk le beszélgetni, és arról faggatom, honnan jött neki ez az ötlet. Azt tudtam, mert már korábban is szó volt róla, hogy szeret fával dolgozni, de szerintem ennél több kell ahhoz, hogy az ember ilyen befektetést eszközöljön.

– Mindig szerettem alkotni, a két kezemmel létrehozni valamit, főleg fából – kezdte Tihamér, majd így folytatta: – Asztalos akartam lenni, de amikor középiskolába indultam, 1993-ban, akkor hozzánk legközelebb Szabadkán lehetett volna asztalosnak tanulni, oda meg nem mentem, így villanyszerelő lettem, de mindig kerestem valami olyan elfoglaltságot a ház körül, amelynek során fával dolgozhattam. Van állandó munkahelyem, és e mellé akartam egy olyan saját vállalkozást, melyben hódolhatok a fa iránti szeretetemnek. Így jutottam a lézervágásig, és addig keresgéltem az interneten, míg 2019-ben megvettem a lézervágó gépem. Egyenesen Kínából hozattam. Körülményes volt az idáig vezető útja, de megérkezett, és két-három hónapig csak tanulmányoztuk, próbálgattuk a használatát. Kezdettől fogva a feleségem is részt vett a munkában, együtt tanultuk meg kezelni, dolgozni vele. A programozás a dolog nyitja, attól fogva, hogy elsajátítottuk a programírást, annak a rajznak az elkészítését, amely alapján a gép kivágja a kívánt alakzatot, már minden könnyebben ment. Ez nem volt egyszerű, sokat kellett bújni az internetet, meg kérdezősködni, tanácsot kérni a tapasztaltabbaktól – magyarázta Tihamér, majd be is mentünk a számítógéphez, hogy megmutassa, miről beszél. Nekem nagyon bonyolultnak tűnt. Azt is elmondta, hogy gravírozni is tudnak a géppel, és ez még inkább szélesíti a kínálatukat.

A polchoz megyek, ahol mindenféle apró fa tárgyat látok, olyanokat, amilyeneket hobbiboltokban árulnak, és amikből aztán az ügyes kezű anyukák, gyerekek, kézművesek egyedi dolgokat varázsolnak.

– Sokat dolgozunk virágüzleteknek, ahová a virágtartó edények legkülönfélébb változatait készítjük el. Kisebb-nagyobb lemezből meg vastagabb fából készült kosarakat kérnek, dobozokat, melyeket aztán különböző színűekre festenek, és úgy alkotnak beléjük virágkompozíciókat. Sokszor a virágüzlet kirakatának a dekorálásához kérnek valami egyedit. A nyáron például készítettem egy nagy kerekű biciklit, és az most egyik zentai virágüzlet kirakatát díszíti. Az eredeti ötletünk az volt, hogy minőségi italok csomagolásához gyártunk préselt lemezből egyedi, gravírozott dobozokat, és ezzel is kezdtük a tevékenységünket, de gyorsan kiderült, hogy másra van igény. Voltak ilyen jellegű megrendeléseink is, de egyre gyakrabban kerestek meg bennünket a közösségi oldalakon keresztül olyan kérésekkel, hogy készítsünk esküvői dekorációkat. A lakodalmukra készülő párok szívesen merítenek ötleteket a Pinterestről az asztalok díszítéséhez, és mivel mindenféle rajzot el tudunk készíteni, és utána azt a gép ki tudja vágni, így a legkülönfélébb ötleteket valósítjuk meg. Az esküvőre pénzt szokás vinni ajándékba, és ezt a pénzt valamilyen dobozban gyűjtik. Van, aki egy egyszerű papírdobozt rak az asztalra, de sokan egyedi tervezésű pénzgyűjtőt kérnek. Csináltunk már lemezből henger alakút, négyzetet, téglalap formát. Ezeket általában mi is festjük be, leginkább fehérre. Az asztalokra fából készítünk számokat, és a násznép annak alapján találja meg a maga asztalát. Óriási, cakkos szélű képkeretet is csináltunk már, ezt a fényképezkedni óhajtók a fejükhöz emelik, és aztán a fotón ez úgy fest, mintha az már eleve képkeretben lenne. Ezt több részből raktuk össze, szintén fehérre festettük, és ezt nem adjuk el, hanem bérelni lehet tőlünk. Szóval az esküvővel kapcsolatos ötletek tárháza kimeríthetetlen, ebben a témában van a legtöbb megrendelésünk – magyarázza Tihamér, majd hozzáteszi, hogy ahhoz, hogy vastagabb anyagokat is vágni tudjanak, CNC marógépet is vettek, sőt egy harmadik gépet is, mellyel matricákat vághatnak fóliából.

– Hobbiboltoknak is gyártunk termékeket, és ezeket egyenként csomagolva küldjük nekik, erre azonban kevés időnk jut. Nagyon sok kézművessel tartjuk a kapcsolatot, és az ő ötleteiket is megvalósítjuk. Rengeteg tálcát és egyéb dekupázsolható felületet kérnek tőlünk. Ügyes kezű gyerekeknek vásárolnak nálunk az anyukák ajándéktárgyakat, amelyeket azután otthon a lurkó akril festékkel kiszínezhet, kidekorálhat. Egyszerűen kimeríthetetlen azoknak a dolgoknak a tárháza, amelyeket lemezből és annál valamivel vastagabb anyagból ki tudunk vágni, és aztán kézműveseknek alapanyagul szolgálhat. Gyönyörű babaházat készítettem, bele különféle bútorokat, ezeket is nagyon szeretik a gyerekek, ugyanakkor névre szóló lámpabúrákat gyártunk, ha tehát valaki egyedi ajándékkal szeretne valakit meglepni, nézzen szét a Buy Me facebookos oldalunkon, mert ott szinte minden termékünk megtekinthető. Az a legjobb ebben az egész tevékenységben, hogy a családunk minden tagja élvezi, a gyerekeink is, a 18 éves fiam már a tervezőprogramban is dolgozik, így mindenki hasznossá teheti magát ebben a saját kis vállalkozásban – mesélte Tihamér.