2024. április 27., szombat

Szerb és a magyar bankszövetségi vezetők találkozója

Kétnapos megbeszéléssorozatot tartottak Belgrádban szerb és a magyar bankszövetségi vezetők, akik az erőteljesen fejlődő bilaterális gazdasági kapcsolatokon túl részletesen foglalkoztak együttműködésüknek a balkáni térség és az Európai Unió közös érdekű további közeledését elősegítő hatásaival is – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) csütörtökön.
A bankvezetők mindenekelőtt áttekintették az aktuális pénzügyi kérdéseket, különös tekintettel a COVID-19 válság utáni gazdasági újraindítás pénzügyi kihívásaira. Beszámolót hallgattak meg a magyar családtámogatási megoldások eredményeiről, valamint összevetették a két ország bankszektorának a fenntarthatósági és a digitális kihívásokra adott válaszait. A kétoldalú gazdasági kapcsolatokban meghatározó vállalatok vezetőivel tartott találkozón az export/import kérdések mellett a kölcsönös tőkebefektetések és a gazdasági együttműködés pénzügyi finanszírozási lehetőségei álltak a tárgyalások fókuszában.
A Szerbiai Nemzeti Bank elnökével folytatott megbeszélésen pedig külön hangsúlyt kapott a szerb pénzügyi kapcsolatok fejlesztése az európai uniós pénzügyi szervezetekkel, továbbá a Magyar Bankszövetség ezügyben kifejtett támogató tevékenysége is.