2024. április 27., szombat
KERÉKPÁROZÁS

Pogi újabb parádéja

Fausto Coppi (1949) és Eddy Merckx (1971, 1972) után a harmadik kerékpáros lett Tadej Pogačar, aki egyazon évben képes volt megnyerni a Tour de France-t, valamint két monumentum-egynapost. A szlovén – aki tavasszal első lett a Liège–Bastogne–Liège-en, nyáron pedig címet védett a Touron – az észak-olaszországi Il Lombardián is az egyik fő favoritként állt rajthoz. A „Hulló falevelek versenyének” mezőnye folyamatosan rostálódott az embert próbáló kaptatókon, amelyek közül az utolsó hosszún, a Passo di Gandán támadta be ellenfeleit Pogačar. Hegynek fel senki sem tudott lépést tartani vele, lefelé viszont felzárkózott hozzá Fausto Masnada, aki viszont nem segített be a vezetésbe, hiszen az üldözőbolyban ott volt friss világbajnoki címvédő csapattára, Julian Alaphilippe. Pogačart nem zavarta a „pihenő” olasz a kerekén, végigdolgozta a hátralévő távot, a hajrában pedig elölről indítva is gyorsabb volt az olasznál. A magyar Valter Attila kiváló teljesítménnyel a 12. helyen zárt.

Hatalmas üldözést hozott a tegnapi Párizs–Tours végjátéka. Arnaud Démare és Jasper Stuyven párosa szó szerint néhány száz méterrel a cél előtt ért fel a régebb óta szökésben lévő Franck Bonnamour és Stan Dewulf párosához, és az így kialakult négyes hajrát Démare húzta be.

Végeredmény, Il Lombardia (Como–Bergamo, 239 km): Tadej Pogačar 6:01:39 óra, Fausto Masnada a. i., Adam Yates +51 mp, Primož Roglič, Alejandro Valverde a. i., … 12. Valter Attila +2:25 perc stb. Párizs–Tours (Chartres–Tours, 212,3 km): Arnaud Démare 4:33:07 óra, Franck Bonnamour, Jasper Stuyven a. i., Stan Dewulf +3, Danny van Poppel +40 mp stb.